Kisgyerek

A vakmerő gyerekekből nagyobb valószínűséggel lehetnek bűnözők?

A normális félelemreakcióval nem rendelkező gyerekek nagyobb valószínűséggel követnek el felnőttkorukban bűncselekményeket - derül ki az American Journal of Psychiatry folyóiratban megjelent tanulmányból.
2009. November 18.

A kutatók közel 1800 hároméves gyermek “félelem-kondicionálását” vizsgálták úgy, hogy a gyermekeket érő rövid, hangos, kellemetlen hang, illetve valamilyen semleges hang után megmérték a bőr aktivitását, például a félelemreflex részét képező verejtékezést. 20 évvel később a kutatók átnézték a tanulmányban részt vevők bírósági kartonjait.

Kiderült, hogy 23 éves korukra a résztvevők közül 137-en követtek el súlyos bűncselekményt. A büntetett résztvevők egyike sem mutatott három éves korában normális félelemreakciót. Azok a résztvevők viszont, akik 23 éves korukra nem követtek el bűncselekményt, normális félelemreakciót adtak a hangos, kellemetlen zajra kisgyermekkorukban.

A kutatók feltételezik, hogy a felnőttkori bűnös életmódra való hajlam nem annyira a társadalmi kondicionálással, etnikai hovatartozással vagy a nemmel függ össze, mint inkább azzal, hogy az agy bizonyos területei nem működnek megfelelően.

“A tanulmány eredményei bizonyos fokig alátámasztják az antiszociális és bűnös viselkedés idegfejlődési elméletét” – írták a szerzők. “Ha a bűnelkövetést részben az idegrendszeri fejlődés határozza meg, akkor az ennek a világméretű viselkedési rendellenességnek a megelőzésére és kezelésére irányuló erőfeszítéseknek egyre inkább a korai egészségügyi beavatkozásokra kell támaszkodniuk.”

Az anya dohányzásának, alkoholfogyasztásának és kábítószer-fogyasztásának visszaszorítására irányuló szülés előtti programok például bizonyíthatóan csökkentik a fiatalkorú bűnelkövetést 15 évvel később. A megfelelő étrenden élő, sokat mozgó és mentálisan ösztönzött három-ötéves gyerekek pedig hat évvel később jobb agyműködést mutatnak, a felnőttkori bűnelkövetés aránya pedig esetükben 35 százalékkal csökken.

Copyright AFP [2009] / Translation Medipress

Forrás: Medipress