Terhesség

Koffein- és alkoholfogyasztás – barát vagy ellenség?

A terhesség nem jelenti azt, hogy addigi életvitelünket teljesen fel kell adnunk, berögzült napi szokásainktól teljesen meg kell szabadulnunk. Ám jó tisztában lenni az élvezeti szerek hatásaival.
2014. Június 28.

Íratlan szabály, hogy ha babát szeretnénk, vagy terhességünk korai szakaszában járunk, a lehető legkevesebb koffeint vigyük be szervezetünkbe. Az első néhány hét után is gondoljuk át, mennyi koffeint szeretnénk magunkhoz venni.

Stimulánsként megemeli a pulzusszámunkat, ezzel együtt az idegrendszerünket is felpörgeti és álmatlanságot okozhat. A terhesség időszaka alatt az alvás különösen nehezített számunkra, így meggondolandó egy újabb terhelő tényező jelenléte. A koffein a gyomorsavtermelés megnövelésével gyomorégést is okozhat. Ezek a kellemetlen tünetek a kilenc hónap során erősödni fognak, mert várandósan lassabban bontjuk le a koffeint és így tovább kering a vérünkben.

A második trimeszterben kétszer, míg a harmadikban már háromszor annyi időt vesz igénybe a koffein lebontása, mint terhességünk előtt. Ahogyan nő a koffein mennyisége úgy kerül a méhlepényen keresztül egyre több babánkba is, aki nem tudja megfelelően lebontani ezt az anyagot.

A kávé és a tea, függetlenül attól, hogy tartalmaznak-e koffeint vagy teint, megnehezítik a vas felszívódását. Sok várandós nő vérében alapesetben kevés a vas, amit a kávé vagy tea fogyasztásával még inkább lecsökkentünk. A vas pedig az oxigént szállító vörösvértestek nagyon fontos része.

Kutatók nem találtak határozott összefüggést a mértékletes, napi 1-2 csészényi koffeinfogyasztás illetve a koraszülés között. Túlzott bevitele azonban súlyos kockázati tényezőt jelent saját és babánk egészségével kapcsolatban.

Mennyi kávét ihat maximum egy kismama?
A szakemberek öt különféle hatást vizsgáltak a kávé kapcsán: mérgezéses tüneteket, csontra, szívre, agyra, illetve a termékenységre gyakorolt hatást is. Ez alapján 3 csészében limitálták a mennyiséget. Persze ez egy maximalizált érték, nem érdemes rendszeresen ilyen nagy mennyiségben fogyasztani belőle.

Miben találunk koffeint?

A legtöbb koffeint a kávé tartalmazza. Természetesen koffeinkoncentrációja függ attól, hogy milyen típusú kávébabból készült, milyen eljárásoknak vetették alá. Koffeint tartalmaz sok üdítő és energia ital, a csokoládé és koffeinhez hasonló anyagot, teint találunk a teacserje leveléből főzött, úgynevezett fekete teában is.

Néhány gyógynövényből készült termék és gyógyszer is tartalmazhat koffeint, különösen az allergiára, fejfájásra vagy megfázás gyógyítására készült szerek. Ha szeretnénk odafigyelni a megfelelően alacsony koffeinbevitelre, mindig olvassuk el a megvásárolandó termékek ismertetőjét!

Koffein- és alkoholfogyasztás – barát vagy ellenség?

Hogyan csökkentsük koffeinfogyasztásunkat?

Manapság szinte minden koffeint tartalmazó terméket megkaphatunk koffeinmentes változatban is, amelyek nagyon hasonló ízélményt adnak. Ugyan minimális koffeint ezek is tartalmaznak, de elhanyagolható a mennyiségük. Ha a kávé eddig szerves része volt életünknek, csökkentsük adagunkat fokozatosan. Tehetünk italunkba egyre több tejet és kevesebb kávét. Ha a fekete teáért voltunk oda, áztassuk egyre rövidebb ideig a filtert, és szervezetünk lassan hozzászokik a csökkentett bevitelhez.

Terhesség és alkohol

A koffeinnel ellentétben az alkohol fogyasztása normális esetben nem mindennapi életünk része és kis mértékben sem javasolt terhességünk során. Ha mégis alkoholt fogyasztunk , amint bekerül a véráramba, átkerül a méhlepényen át a magzatba is, akiben sokkal lassabban fog lebomlani, így magasabb lesz a véralkoholszintje a sajátunknál.

A koraszülés és vetélés kockázata is jóval nagyobb lesz. Minden pohárnyi elfogyasztott alkohollal növeljük a lehetőségét annak, hogy babánk alacsony testsúllyal fog születni, fejlődése során tanulási, beszédképzési, figyelemösszpontosítási problémái lesznek vagy hiperaktív lesz.

A terhesség alatti rendszeres alkoholfogyasztás egyik legsúlyosabb következménye az úgynevezett Magzati Alkohol Szindróma. A gyermek már rendellenes arcvonásokkal születik, egyéb genetikai és veleszületett rendellenességekkel jön a világra, ide tartoznak a központi idegrendszer működési zavara, fejlődési és viselkedési problémák is.

Ahogyan a koffeinmentes kávé sem teljesen mentes, így az alkoholmentes sör is tartalmaz némi alkoholt. Nagy mennyiségben fogyasztva szintén káros hatást gyakorolhat a magzat fejlődésére.

Ha nem tudunk lemondani az alkoholról

Ha tudatában vagyunk az alkohol babánkra gyakorolt káros hatásainak, mégsem tudjuk megállni a rendszeres alkoholfogyasztást, kérjünk segítséget! Bátran fordulhatunk a területileg illetékes védőnőhöz, aki tájékoztat lehetőségeinkről. Pszichoterapeuta, pszichiáter segítségét is kérhetjük, megelőzésképpen pedig már teherbeesésünk előtt is csatlakozhatunk akár az Anonim Alkoholisták szervezetéhez is, ahol megfelelő segítséget kaphatunk káros szenvedélyünk elhagyásához.

Nem kell kétségbeesnünk, ha a fogantatás időpontja és a terhességünk észlelése között fogyasztottunk némi alkoholt. Nem valószínű, hogy bármilyen hatása lesz fejlődő magzatunkra. A legfontosabb, hogy attól a pillanattól kezdve, ahogyan tudomást szerzünk kisbabánk létezéséről egészségesen éljünk és felejtsük el az alkoholt a terhesség és szoptatás idejére.

További hasznos cikkek: