Terhesség

Terhesség alatt alkoholfogyasztás? Alkalomszerűen lehet?

Nem tapasztalható semmilyen viselkedési vagy fejlődésbeli különbség azoknak a gyermekei között, akik terhességük során egyáltalán nem, illetve csak alkalomszerűen fogyasztottak alkoholt - állapították meg a tudósok.
2010. December 30.

Az University College London kutatói semmilyen ok-okozati összefüggést nem találtak az ötéves gyermekek viselkedési tulajdonságai és édesanyjuk terhességi alkoholfogyasztása között. Eredményeiket online közölték a Journal of Epidemiology and Community Health október 6-án megjelent számában. A kutatócsoport már egy korábbi vizsgálatban is azt mutatta ki, hogy a terhesek alkalomszerű alkoholfogyasztásának nincs káros hatása.

Jelen felmérésben 11.500 gyermeket osztottak csoportokra az alapján, édesanyjuk mennyi alkoholt fogyasztott terhessége alatt. A nők 6 százaléka már terhességét megelőzően sem fogyasztott alkoholt, 60 százalékuk pedig terhessége során egyáltalán nem ivott. 26 százalékuk terhesen 1-2, 5,5 százalékuk 3-6 italt, míg 2,5 százalékuk 7-nél is több italt fogyasztott el egy hét alatt.

Terhesség alatt alkoholfogyasztás? Alkalomszerűen lehet?

Az alkoholt egyáltalán nem fogyasztó édesanyák gyermekeihez viszonyítva a heti 1-2 italt fogyasztó édesanyák fiúgyermekeinek 33 százalékkal, leánygyermekeinek 31 százalékkal kisebb valószínűséggel volt viselkedési, érzelmi vagy intellektuális zavarai. Az 1-2 italt fogyasztók gyermekei között 27 illetve 29 százalékkal kevesebben voltak hiperaktívak. Az alkoholistának mondható édesanyák gyermekei viszont számos problémával küszködtek.

Az, hogy az elfogyasztott alkohol mennyiségére kérdőív segítségével kérdeztek rá, befolyásolhatja az eredményeket. Közismert, hogy önbevallásos módszerrel a ténylegesen elfogyasztott alkoholmennyiségnél jóval kevesebbet ismernek be a válaszadók. Az sem biztos, hogy hasonló eredményt kapnánk, ha más ország terheseit vizsgálnánk. Előfordulhat, hogy például az amerikai indiánok, akiknek nincs alkoholbontó enzimük, sokkal nagyobb veszélynek teszik ki magzataikat, ha alkoholt isznak terhességük során.

A tanulmány heves szakmai vitát indított el, a szakemberek többsége az eredmények ellenére továbbra is absztinenciát javasolnak a terhesség teljes idejére. Dr. Richard Jones, neves texasi nőgyógyász az eredmények értékelése kapcsán óva inti a terheseket az alkoholfogyasztástól. Dr. Michael Katz egyetért ezzel, ő is az alkoholfogyasztás mellőzését javasolja a terhesség kilenc hónapjában.

“A terhesség alatti alkoholizmus fejlődési rendellenességekhez vezet. Nem ismerjük azt az alkoholmennyiséget, melynek elfogyasztása biztosan nem okoz magzati problémákat. Magzati alkoholszindrómát olyan kisbabánál is leírt már a szakirodalom, akinek az édesanyja csak egyetlenegyszer mulatozott a terhessége során” – magyarázza Dr. Ron Jaekle professzor Cincinnatiból. Ugyanakkor semmilyen rendellenesség nem ismert, ami a kilenc hónapos absztinencia következménye lenne.

Forrás: Medipress