Kisgyerek

Hogyan lesz jól nevelt?

A felnőttek általában azt értik jó modor alatt, hogy gyerekük nem szegül szembe velük indulatosan, követi az általánosan elfogadott viselkedési formákat, egyszóval könnyű kijönni vele, és az ismerősök körében sikert aratnak illedelmes csemetéjükkel.
2008. Január 27.

Hogyan lesz jól nevelt?

A világ felfedezése során folyamatosan veszélyes vagy tilos dolgokat művel – hiába, ez a felnőttek világa. Ereszkedjünk le a kisgyerek valós és értelmi szintjére. Mit lát és mit ért a világból?

Anya a frissen mosott ruhákat teregetni hozta az udvarra, ám visszaszaladt a csipeszekért. Móni eközben már elkezdi “teregetni” a ruhákat. Anya kiabálni kezd, amikor meglátja, ledobja a csipeszeket, kirángatja a kezéből a ruhát. Móni nem érti, miért, hiszen ő segíteni akart, azt akarta tenni, amit anya. Hogy homokos volt a keze, a földön húzott darabok piszkosak lettek? A felnőtt és a gyerek nézőpontja igen eltérő. Minden nap számos félreértés fakad ebből. A kisgyerek nem érti minden szavunkat, nem ismeri gondolatainkat, nem rendelkezik a mi tudásunkkal. Csak indulatainkat, viselkedésünket látja, és hamarosan utánozni fogja.

A dackorszak kiváltója tulajdonképpen maga a szülő: kénytelen korlátozni gyerekét, ám nem mindegy, hogyan teszi ezt. Csak jól megfontolt, valóban szükséges tiltásokat hozzunk és azt minden esetben tartassuk be. Igyekezzünk tág teret biztosítani a gyerek felfedezővágyának. Higgyük el, a kicsi nem bosszantásból tesz akaratunkkal ellenkezőt, csak ellenőriz, mennyire gondoljuk komolyan, esetleg nem tudja, hogy rosszat tesz. A nyugodt, kiegyensúlyozott viselkedést könnyebben elsajátítja, ha a manapság szokásosnál jóval lassúbb, ráérősebb életformát élünk. Nincs tehát egyéb dolgunk, mint nyugodtan, higgadtan, udvariasan, az általános illemszabályoknak megfelelően viselkedni nem napi nyolc, hanem huszonnégy órában a hét, az év, az élet minden napján, hiszen a kicsi szeme mindent lát. Ha így teszünk, biztosan gyerekünk is követi a mintát, hiszen mindenben utánoz.

Kapcsolódó cikkeink dackorszak témában:

Forrás: Kismama magazin