Kisgyerek

Minden ötödik szülő megütné gyermekét – adott helyzetben

Bár a verés népszerűsége egyre csökken, egy új kutatás szerint egyes helyzetekben még mindig használják. A Michigani Egyetem kutatói kimutatták, hogy minden ötödik szülő megverné gyermekét egyes helyzetekben.
2010. Június 01.

Ezt ne tedd a gyermekeddel!Dr. Matthew Davis, az Egyetem C.S. Mott Gyermekkórházának kutatója több mint 1500 szülőt kérdezett meg fegyelmezési szokásairól, és hogy mit alkalmaznának egy-egy adott helyzetben. A legnépszerűbbnek a magyarázás bizonyult (88 százalék), ezután következett a kiváltságok megvonása (70 százalék), majd a szobafogság (59 százalék). A verés lehetősége gyakrabban merült fel egyes régiókban és fiatalabb gyermekekkel kapcsolatban.

“Meglepődtünk, milyen kevés szülő sorolta fel a legyintést és a verést” – árulta el Davis. “Ezzel szemben lenyűgözött, milyen sokan szavaztak a magyarázásra, mint a fegyelmezés eszközére, a gyermek életkorától függetlenül.”

Az Egyesült Államok nyugati és déli részén élők gyakrabban alkalmazzák a verést, ennek oka Davis szerint valószínűleg a kulturális és generációs különbségekben keresendő. A 2-5 éveseknél szintén nagyobb a gyakoriság (30 százalék), míg a 6-12 éveseknél ez a szám 24, a 13-17 éveseknél csak 13 százalék.

Shawna Lee, a Pediatrics folyóirat májusi számában a verés és az agresszió kapcsolatáról megjelent cikk társszerzője szerint azonban ez csak az elmélet, nem pedig a gyakorlat. Lee és csapata apákat és anyákat kérdezett meg arról, hogy egy hónapon belül verték-e gyermeküket és sokkal magasabb számot kaptak, mint Motték. Ezt Lee azzal magyarázza, hogy a legtöbb szülő tulajdonképpen nem akarja megütni a gyermeket.

Lee és munkatársai tanulmányukban kimutatták, hogy azok a háromévesek, akiket az előző hónapban legalább kétszer megütöttek, 50 százalékkal agresszívebbek lettek ötéves korukra. Mások szerint azonban a legyintés igenis ésszerű megoldás egyes helyzetekben, például amikor kisgyermekünk kiszalad az utcára a labdája után. A legfontosabb azonban, hogy a szülők mély érzelmi kapcsolatot alakítsanak ki gyermekeikkel, mivel a fegyelmezés csak így működhet hatásosan.

Forrás: Medipress