Kisgyerek

Meghibbant a gyerekem?

A totyogók a legédesebb emberpalánták, de valljuk be, néha nagyon furán viselkednek. Lássunk néhány meghökkentő szokást!
2012. Június 28.

Meghibbant a gyerekem?

Piszkálja az orrát, csapkod, mindennap ugyanazt akarja enni… igen, a gyerekről beszélünk, nem a pasidról. Ha valaki magából kivetkőzve rázza a fejét és csapkod egy heavy metal-koncerten, az nagyon is helyénvaló, de ha a gyereked csinálja ugyanezt, meglepődsz…

Bumm-bumm!

– Amikor Emese hisztizik, néha a falba vagy a parkettába veri a fejét. Ettől mindig megrémülök – mondja a kétéves kislány anyukája.A szülő számára ez valóban rémisztő, de egyáltalán nem olyan ritka, mint gondolnád, és nem is olyan veszélyes, mint amilyennek látszik. Az oka a frusztráció, és az, hogy a gyerek magára szeretné vonni a szülők figyelmét.A totyogó még nem tudja kifejezni, mit szeretne. Képzeld magad a helyzetébe: a környezeted nem érti meg a kívánságaidat, miközben teljesen kiszolgáltatott vagy. Lehet, hogy egy idő múlva te is tombolni kezdenél, így jobban ki tudod fejezni kétségbeesésedet, és a többiek biztosan nagyobb figyelmet szentelnek neked. Segítsd, hogy jobban ki tudja fejezni igényeit. Ebben segíthet a babajelbeszéd-tanfolyam. Mindenképpen maradj türelmes, és éreztesd vele, hogy próbálod őt megérteni.Ha arra gyanakodsz, hogy a kis csirkefogó csak a figyelmedet akarja magára irányítani, a legjobb, ha megpróbálod figyelmen kívül hagyni a próbálkozásait. Biztos lehetsz abban, hogy nem tesz kárt magában. Ha kitartó, akkor se fordíts rá nagy figyelmet, ne keríts nagy feneket az ügynek, higgadtan beszélj hozzá, emeld fel, mondd meg, hogy nem szereted, amikor így viselkedik, és tedd le.Ha sűrűn előfordul, vagy valódi sebesülést okoz, és nem segítenek a fenti tanácsok, kérj tanácsot pszichológustól, nevelési tanácsadótól.

Izgatott kiskacsa

– Amikor kikapcsolom a tévét, Béni zaklatottan szaladgálni kezd a szobában, és közben csapkod a karjaival, mint egy kiskacsa – meséli a két és fél éves kisfiú anyukája.A tévézés nem természetes egy ekkora gyerek számára. A rajzfilm tökéletesen lenyűgözi, de nem sokat ért a dologból, és izgatott lesz a sok nehezen feldolgozható információtól. A szaladgálással, csapkodással engedi ki a gőzt.Ha gyakran viselkedik így, és nem mindig tudod megállapítani az okát, vagy más furcsaságokat is tapasztalsz, beszélj gyerekorvosoddal vagy egy tapasztalt pedagógussal. A csapkodás, repkedés bizonyos fejlődési zavarok velejárója lehet.

Újra és újra

Liza kizárólag Hello Kitty-s pólót hajlandó hordani. Mindennap ki kell mosnom. Fogalmam sincs, mi lesz, ha kinövi – panaszkodik a hároméves lányka anyukája.Az állandó ismétlés nem kis feszültséget jelent a szülők számára, de a gyereknek sokszor ez jelenti a biztonságot. Némelyik kisgyerek kizárólag ugyanabból a bögréből hajlandó inni a reggeli tejecskéjét, más gyereknek pedig akár harmincszor is el kell olvasni ugyanazt a mesét. Neked ez unalmas, hiszen már jól ismered a világot, amely téged körülvesz. Ő pedig így dolgozza fel a számára vadonatúj információkat.Az ismétlés ráadásul segít bizonyos fokig uralni a világot ebben a felnőttek irányította gyerekkorban. Ha lehet, szolgáld ki az igényeit. Amikor éppen nincs éles helyzet, kínálj fel neki más lehetőségeket is. Egészen biztos ki fogja nőni ezt a viselkedést.Kérj segítséget, ha a dolgok ismétléséhez való ragaszkodás vagy a változástól való félelem áthatja a mindennapokat, és gátolja a gyereket a fejlődésben!

Jajj!

– Ha Ádám nem kapja meg, amit akar, egyszerűen megmarja magát. Nagyon okos trükk, mert tudja, hogy ettől én teljesen kész vagyok, és inkább engedek neki – meséli a hároméves ovis anyukája.Bizony, előfordul, hogy a gyerkőc saját magába harap, karmol vagy csíp, ha valami nem tetszik neki. Ez hasonlít arra, amikor a fejét veri a falba. Itt is azok a tanácsok vezetnek sikerhez (lásd fönt!). Ha felismered, hogy mi váltja ki ezt a viselkedést, próbáld megelőzni. Ha már harap, mar, fordíts rá kevés figyelmet, de akadályozd meg, hogy kárt tegyen magában, fogd meg, fogd le a kezét.Ha a viselkedés nagyon gyakorivá válik, vagy komoly sérüléseket okoz, kérj segítséget nevelési tanácsadótól.

Babrálja a gatyáját

– Amikor nem a fütyijét piszkálja, akkor a szájában motoszkál, vagy az orrát túrja – mondja zaklatottan Márk anyukája. – Mindig azt ismételgetem: hagyja már békén magát.A gyerekek nincsenek tudatában annak, hogy bizonyos viselkedésmódok nem felelnek meg a társadalmi elvárásoknak. Rendszerint újra és újra figyelmeztetnünk kell őket, hogy az orrpiszkálás vagy a “fütyizés” nem a busz közönsége elé való. Tereld el a gyerkőc figyelmét, de ne legyél túl szórakoztató, amikor ilyen viselkedést tapasztalsz. Érthető, hogy ezek a számára kellemes elfoglaltságok meg-megjelennek az életében, de vigyázz, ne arra használja, hogy a figyelmed magára irányítsa!Ha olyan sokat matat a saját testén, hogy ez elvonja a mindennapi normális tevékenységtől, akkor mindenképp kérd pszichológus segítségét!

És most nézzük, mit gondolhat ő a te furcsaságaidról!

– Amikor a kedvenc számod megy a rádióban, miközben kevered a rántást, és te táncolsz és teli torokból énekelsz.

– Amikor indulás előtt még egyszer megnézed, hogy mindenhol lekapcsoltad-e a lámpát, és a számítógépet.

– Amikor rögtön ébredés után, a tükör előtt állva sminkelni kezded magad.

– Amikor az ovi öltözőjében mindennap 12 puszit és 3 ölelést kérsz búcsúzkodás közben.

Na ugye!!!Az írást, mely alapján a cikk készült itt olvashatod.Kapcsolódó cikkeink: