Kisgyerek

A profi szülő

Laza, profi, célirányos vagy inkább természetes vagy? Olvasd el, hogyan veszi az akadályokat a profi mama.

Cél: a boldog baba

Nevelési alapelve: Folyamatosan figyelem, hogy “bejön-e” a gyerekemnél, amit mondok és teszek.

Túlélőtippje: Saját megérzéseimet szakemberek tanácsaival egészítem ki.

Így eteti a babát: Szoptatási és táplálkozási tanácsadók javaslatai alapján az egyéni allergiahajlamot és a család ízlésvilágát is figyelembe véve, féléves kizárólagos szoptatás után dolgozom ki a fokozatosan bevezetett teljes értékű étrendet.

Amit először megvesz neki: Alapos internetes tájékozódást követően egy hosszú ideig és sokoldalúan használható, a későbbiekben játszókuckóvá alakítható fejlesztő játszószőnyeget.

Az első szülinapi ajándéka: Fa babakonyha tűzhellyel, polccal és kiegészítőkkel tovább bővíthető felszereléssel, mert ez sokféle szerepjátékra ad lehetőséget.

Ezt hallja majd gyerekétől harminc év múlva: Otthonról egy sereg logikus, jól használható és értelmes dolgot hoztam magammal az életbe. A szüleim mindig figyelembe vették a személyiségemet, körültekintően bántak velem, és soha nem aláztak meg.

A nevelés óriási feladat és lehetőség. Az első évek életre szólóan meghatározzák a személyiség fejlődését, ezért nem lehet csak úgy találomra, megérzésre hozzáfogni. Mennyi mindent tanulunk fiatalkorunkban! És akkor éppen egy ilyen fontos feladathoz, a gyerekünk neveléséhez fogjunk hozzá felkészületlenül, tájékozatlanul?

A profi anya már a várandósság alatt számos gyerekneveléssel foglalkozó könyvet olvas el. Pontosan tudja, mikor mire képes egy gyerek, és hogyan segítheti elő optimális fejlődését. A testi folyamatok mellett különösen figyel a lelki-szellemi fejlődésre, a személyiség kibontakoztatására. Gyorsan válaszol a baba hívására, szükségleteit megfelelően kielégíti, következetesen irányt mutat, és bátorítja a kicsi kezdeményezéseit.

Mi a jó ebben?

A profi szülő erőssége a tudományos igényű megalapozottság. Miközben széleskörűen tájékozódik, meg is emészti az olvasottakat, és saját helyzetükre alkalmazva ülteti át a gyakorlatba. Kizárólagos, igény szerinti szoptatás hat hónapig, cukor helyett gyümölcs, tévénézés helyett közös bábozás, képeskönyv-nézegetés, plázázás helyett természetjárás. Mindennap jut elegendő idő levegőzésre, összebújásra, jól szervezett napirenddel nincs fejetlenség, rohanás, félbeszakított játék.

Hogyan hat ez a gyerekre?

Profi anya gyerekének lenni a legjobb – vélhetnénk. Őt biztosan nem hagyják sírni órákig csak azért, hogy “erősödjön a tüdeje”, nem tuszkolják le a torkán a tökfőzeléket az utolsó kanállal is, ám sok hasznos tapasztalatot szerezhet az önálló cipőfűzés, lépcsőzés és fára mászás terén. Pedagógiai szempontból hasznos játékszerei vannak, és pszichológiai szempontból helyes válaszokat kap szüleitől. Támogatják, de nem terhelik túl elvárásokkal. Mivel a szülei minden téren ideális hátteret nyújtanak fejlődéséhez, várhatóan sikerrel veszi majd az akadályokat a kihívások során.

Hogyan boldogulsz?

A profi szülő is ember! Időnként lazíthatsz. Amellett, hogy a lehető legjobbra törekszel, veled is előfordulhat, hogy egyszer-egyszer elveszíted a türelmed, felemeled a hangod, és bár tudod, hogy mi lenne az adott helyzetben az optimális megoldás, egyszerűen túl fáradt vagy hozzá. Sebaj, ne keseredj el, gyereked fontos tapasztalatot szerez, amikor látja érzéseidet vagy akár hibáidat. Ezzel együtt szeret téged, és ugye te sem várod el tőle, hogy “tökéletes” nevelésed eredményeképpen tökéletes legyen?

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Kismama magazin