Kisgyerek

Az anyuka szerint semmi kivetnivaló nincs abban, hogy az 5 éves lánya káromkodik

A kétgyerekes, iskolapszichológusként dolgozó anyuka egyenesen azt vallja, hogy aki szerint ez nem helyes, az álszent!
2023. Június 15.
Káromkodó kislány

Alissa King Peters nyíltan felvállalta, hogy sosem tiltotta meg az 5 éves lányának, hogy csúnyán beszéljen, ami igencsak megosztotta az internet népét.

Mint kifejtette, csak akkor parancsol megálljt a csúnya beszédnek otthon, ha az átcsap rasszista kijelentésekbe, egyébként hagyja, hogy a kislánya szabadon káromkodjon.

Bár neki nem szokása, a férje száját gyakran hagyják el a gyerekek jelenlétében is trágár szavak, amiket a gyerekek természetesen azonnal megtanulnak. Alissa szerint azok a szülők, akik nem engedik, hogy a kisebbek is használják ezeket a szavakat, egyszerűen álszentek és saját magukat is becsapják.

Jó oka van arra, hogy eltűrje a káromkodást

„Azzal, hogy megengedem a lányomnak, hogy kedve szerint káromkodjon, megtanítom neki, hogy milyen fontos, hogy kimondja, amit érez. Sosem szidom le, és nem vágok az arcába olyasmiket, hogy ezeket a szavakat csak felnőttek használhatják, vagy hogy soha többé nem akarok ilyesmit meghallani” – részletezte a gyerekekkel foglalkozó édesanya.

Mint hozzátette, hisz abban, hogy ha a kislánya nem társít negatív érzéseket a csúnya szavak kimondásához, a jövőben sokkal inkább a helyén kezeli majd azokat, és nem fogja arra használni, hogy „menőbbnek” mutathassa magát, vagy hogy szánt szándékkal megbántson valaki mást. 

„Amikor durvább káromkodást hall, elbeszélgetünk vele arról, hogy ezeket jobb nem rendszeresen ismételgetni, de továbbra sem tiltjuk meg neki, vagy mondjuk azt, hogy rosszul viselkedik, akinek ilyesmik hagyják el a száját. Elég okosnak tartjuk ahhoz, hogy megértse, hogy ezeket jobb mellőzni, mert megbánthat velük másokat, ugyanakkor mégsem teszünk úgy, mintha valami bűn lenne olykor káromkodni” – tette hozzá Alissa, aki szerint  a mai világban elkerülhetetlen, hogy a gyerekek „káromkodásmentesen” éljenek. 

Fotó: Getty Images