Kisgyerek

Játékok korcsoportok szerint

A játékok akkora választékban állnak a rendelkezésünkre, hogy nem könnyű eldönteni, hogy melyik a legjobb a gyermek fejlődése szempontjából egy adott életszakaszban.
2003. Július 07.

Az újszülött első hónapjaiban a látáson, halláson, tapintáson keresztül ismerkedik a tárgyakkal. Ebben a korban a baba élvezi a színes, mozgó tárgyakat, közelről szemléli azokat. Az első hónapban nincs szükség sok játékra, inkább beszéljünk és énekeljünk sokat a babának.

A kisebb baba látja, megérinti, szájába veszi a tárgyakat. Hamar rájön, hogy a kocsiból, kiságyból kidobott tárgyakat a szülő felveszi, ezért ismétli is ezt a műveletet. Az első évben a játékok által a csecsemő megtanulja használni a kezét, felismeri a tárgyakat, mászik feléjük, szemével követi azokat. Fürdetés közben már szeret játszani, felfedezi ez által a vízben tartózkodás örömét.

Később a játék hasznos kellékké válik, hogy megtanuljon kapcsolatot teremteni környezetével. A játék kiválasztásánál nagyon oda kell figyelni, hogy korának megfelelő legyen. Mivel a baba mindent a szájába vesz, vigyázzunk arra, hogy a lejáró, szétszedhető alkatrészeket ne tudja lenyelni, ne sérthesse meg magát vele.

Fontos, hogy mindig korának megfelelő játékot adjunk gyermekünknek. A következőkben abban szeretnénk segítségek nyújtani a szülőknek, hogy mindig olyan játékszereket tudjanak a gyermek kezébe adni, amellyel szívesen játszik, és életkorának is megfelel.

0-8 hét

Az újszülött első hónapjaiban a látáson, halláson, tapintáson keresztül ismerkedik a tárgyakkal. Ebben a korban a baba élvezi a színes, mozgó tárgyakat, közelről szemléli azokat. Az első hónapban nincs szükség sok játékra, inkább beszéljünk és énekeljünk sokat a babának. A kisebb baba látja, megérinti, szájába veszi a tárgyakat. Ha ezeket lassan mozgatjuk látóterében, követi a szemével. Ha túl gyorsan mozgatjuk vagy a távolság miatt nem látja élesen, hamar elveszti az érdeklődését, szem elől téveszti, rögtön el is felejti a tárgyat. Ebben a korban javasolt játékok: színes kendő, csörgő, puha, sípoló játékok

2-2,5 hónap

A baba kezdi nyitogatni az öklét, és elkezdi nézni a kezét. Néha már előfordul, hogy a fejét is mozdítja a tárgy után. Ebben a korban ajánlott játékok: hangot adó csörgő, sípoló játékok, amit a baba meg tud fogni.

2,5-3 hónap

A legtöbb baba figyeli a kezét játszás közben. A megmutatott tárgyat megpróbálja a látóterében tartani. Bizonytalan mozdulatot tesz a tárgy felé. Mit adjunk a babának? Ebben a korban legjobb az olyan játék, amit ütögetni tud. Kb. 25 cm-re az arcától felfüggesztünk egy pompont a kiságyára. Időnként ráüt, és boldog, ha a pompon kilendül. Még nagyobb az öröm, ha csörgőt függesztünk fel.

3-4 hónap

Megpróbálja jobban bemérni a tárgy távolságát, de még nem mindig sikerül. Lehet kapni olyan állványokat, amiket a kiságyra szerelhetünk, így a baba magára hagyva hosszabb ideig is elfoglalja magát.

4-6 hónap

A baba most már majdnem minden tárgyra összpontosítani tud, bármilyen távolságra legyen is tőle, az elmozdult tárgyat követni tudja a tekintetével. Odanyújtja a karját és a kezét, ahol a tárgy van. Amíg meg nem érinti a tárgyat, nyitva tartja a kezét, és csak azután kulcsolja rá az ujjait. Két kézzel és széttárt karral tud nyúlni a nagyobb tárgyak után. Milyen játékot adjunk a babának? Minél érdekesebb tárgyakat nézegethet, annál hamarabb sikerül hosszabb nézegetés nélkül is célt érnie.

7-8 hónap

A hetedik-nyolcadik hónapban kezdi használni az ujjait, ha meg akar fogni vagy tartani valamit.

9 hónap

Kilenc hónapos korában pedig általában olyan finoman szabályozza már ujjainak mozgását, hogy a mutató ujjával rá tud bökni valamire.

10-11 hónap:

A babának az az új képessége jelentkezik, hogy egymástól függetlenül tudja mozgatni különböző tagjait, fokozatosan megtanulja megfogni, megmarkolni a tárgyakat. A legtöbb baba felfedezi, hogyan tudja kiegyenesíteni az ujjait. Ha pedig már a dolgok elengedésében is jártas, minden lehetőséget megragad a gyakorlásra. Hamar rájön, hogy a kocsiból, kiságyból kidobott tárgyakat a szülő felveszi, ezért ismétli is ezt a műveletet.

12 hónap

Játékok korcsoportok szerint

Egyéves korára a baba a legkisebb kenyérmorzsát is fel tudja csippenteni. Az első évben a játékok által a csecsemő megtanulja használni a kezét, felismeri a tárgyakat, mászik feléjük, szemével követi azokat. Fürdetés közben már szeret játszani, felfedezi ez által a vízben tartózkodás örömét. Később a játék hasznos kellékké válik, hogy megtanuljon kapcsolatot teremteni környezetével.

Milyen játékot adjunk a babának?

7-től 12 hónapos korig kemény képeskönyvet, labdát, fürdető játékokat, zenélő, tologató játékokat.

Játékszerek 1 éves kortól: A gyermek most már elég nagy ahhoz, hogy bonyolultabb játékai is legyenek. De a biztonság nagyon fontos szempont a megválasztásukban. Ajánlott játékok: húzogatós játékok. Miután megtanult biztonságosan járni madzagon maga után húzhat valami játékot. Meglovagolható játékok, tologatós, összerakós játékok, nagyon egyszerű építőjátékok.

A játék kiválasztásánál nagyon oda kell figyelni, hogy korának megfelelő legyen. Mivel a baba mindent a szájába vesz, vigyázzunk arra, hogy a lejáró, szétszedhető alkatrészeket ne tudja lenyelni, ne sérthesse meg magát vele. Mielőtt megveszünk valamit, mindig nézzük meg, működik-e a játék, és tényleg olyan-e, amilyennek a gyerek elképzeli. Gondoljuk meg, hogy tud-e majd egyedül is játszani vele.

A játékok akkora választékban állnak a rendelkezésünkre, hogy nem könnyű eldönteni, hogy egy adott életszakaszban melyik a legjobb a gyermek fejlődése szempontjából.

Gyermekjátékot csak megbízható szakboltban szabad vásárolni. Vigyázzunk, hogy anyaga, színezése egészségügyi szempontból megfelelő legyen!

Kapcsolódó cikkeink:

  • A kisbaba játékai
  • Játék-e a játék?
  • Játszani is engedd!
  • Játék szobában, szabadban
  • Játsszunk okosan a babával!
  • Forrás: Madarász Utcai Gyermekkórház és Babaszoba.hu