Gyerek

Még nincs egyéves, és kézjelekkel beszél

Ki ne szeretné tudni, mit érez, mire gondol a pici gyereke? Létezik egy módszer, amellyel ez jóval a beszéd megindulása előtt lehetséges. Kézjelekkel közölheti igényeit. Ez sokkal jobb, mintha földhöz vágná magát!
2011. Szeptember 12.

A babajelbeszéd néhány éve jelent meg Magyarországon, azóta számtalan híve van. Aki ismeri, lelkesedik érte. A legtöbb szülő nagy segítségnek és jó mókának tartja, hogy a beszéd előtti korban egyszerű kézjelekkel is tud kommunikálni a babával. A babajelbeszéd mindkét részről segíti a megértést. A jelelő babák általában nyugodtabbak, kiegyensúlyozottabbak, a jelek segítségével kommunikációt tudnak kezdeményezni azokról a dolgokról, amelyek iránt érdeklődnek.

– A szülők azért járnak erre a tanfolyamra, mert szeretnék minél jobban és a lehető leghamarabb megérteni gyereküket. Így segítséget tudnak nyújtani akár a beszélni még nem tudó pici babának is, hogy kifejezhesse igényeit, gondolatait. Néhányan viszont azért jönnek, mert tudják, hogy ez a módszer segíti a beszédfejlődést, a kreatív gondolkodást. Mások csak érdekesnek találják, és később jönnek rá rengeteg hosszú távú hasznára is – tudtuk meg Zentai Katalin babajelbeszéd-oktatótól, aki évek óta tanítja a babajelbeszédet a Beszélő Babakezek tanfolyam keretében.

Tapasztalatcsere

A babajelbeszéd-tanfolyamokon sok barátság köttetett, mindenki kíváncsi arra, hogy a többi csemete és többi szülő, esetleg az azóta megszületett testvérek milyen kreatívan használják a jeleket. Ezért szervezték meg szeptember 9-én a Minimanó Babacentrumban a Beszélő Babakezek programon részt vevő családok találkozóját.

Tíz hónapos lányom elalvás előtt jellel mutatta: apa, anya, aztán álomba szenderült. Ha csak ennyi lett volna, amit nekünk a jelbeszéd adott, már megérte – meséli Csilla. – Ha napközben elfárad, mutatja: aludni megy, kéri a kutyáját. Óriási segítség, hogy tudom, mikor kell Grétát letennem pihenni. Ha befejezte az evést, jeleli, hogy nem kér többet, kezet akar mosni. Nem kell megfejteni, mitől nyűgös, pontosan megmondja, azaz mutatja, akár többszavas mondatokat alkotva jelekkel. Egyszer állatkertben voltunk, amit nagyon élvezett.

Állatok? Ugyan. A legviccesebb az volt, amikor a vonat hangját meghallotta, azon jót nevetett, és a kezével jelelte minden alkalommal, hogy megy a vonat.

Még nincs egyéves, és kézjelekkel beszél

Az autó jele most azt jelenti:

vigyázzatok, még nem mehetünk át!

– Mi a kicsi fiam kilenc hónapos korától járunk Katához a babajelbeszédre – meséli Kriszti. – Elég gyorsan, már tíz hónapos korától jelelt. Nagyon jó érzés, hogy tudom, mire gondol, hogy mit szeret. Sétálás közben hihetetlen jól el tudunk beszélgetni a jelelés segítségével, ahogy felfedezzük a madarakat, cicákat, a kutyusokat, a repülőt, a motort és a HÉV-et. Nagyon szeretünk babajelbeszédre járni, mert úgy térünk haza, hogy mindig egyre többet megértünk egymásból, sokkal többet, mint amennyire a jelelés ismerete nélkül képesek lennénk.

Először mosolyogtak rajtam!

– Nálunk az egész család jelel – nevet Milla. – Úgy indult, mint „anya hóbortja”, mosolyogtak rajta, pont úgy, mint a hordozáson. Aztán mikor Noel kommunikálni próbált velük kitartóan, akkor jöttek hozzám sorban, hogy fordítsak, így lassan mindenki megtanulta. Mára már a csodájára járnak, és hosszas beszélgetéseket folytatnak Noellel, lenyűgöz mindenkit, milyen összefüggéseket ismer, milyen megfigyeléseket tesz a gyermek. Ha nem jelelnénk, ezt csak hónapok, sőt lehet, hogy évek múlva tudnánk meg – és lemaradnánk a korai felfedezéseiről!

És itt egy film, egy angol család porontyáról. Már a nagytesó otthon van a jelelésben.

Ezek is érdekelhetnek:

  • Beszélgető babák
  • Hároméves, és nem beszél!
  • Utunk a nyelvhez