Kisgyerek

A túl nagy szülői szigortól később betegebb lesz a gyerek

Egy kutatás szerint azok a gyerekek, akiket nagyon szigorúan nevelnek, később rosszabb egészségi állapotban lesznek, illetve nagyobb eséllyel híznak el.
2016. Május 03.

A túl nagy szigortól később beteg lesz a gyerek

Ez ellen az sem feltétlenül nyújt védelmet, ha csak az egyik szülő bánik ridegen a gyermekkel, a másik pedig nem.

Thomas Schofield, az Iowa Állami Egyetem szakembere munkatársaival arra a megfigyelésre jutott, hogy hiába próbál az egyik szülő ütközőként a ridegebb fél és a gyermek közé állni, nem tudja őt megvédeni a negatív hatásoktól. A Social Science and Medicine című lapban közzétett vizsgálat során a kutatók 451 kétszülős családról készítettek felvételeket, hogy kielemezzék, ki hogyan viselkedik szülőként. Szigorú, rideg szülőnek azt nevezték, aki nagyon énközpontú volt, és a gyermekével szemben visszautasító, agresszív viselkedést mutatott, sok mindenben korlátozta őt és ráerőltette a saját akaratát. A szülők közül senki nem ütötte meg a gyerekét, de csípés vagy lökés előfordult.

Schofield hangsúlyozta, hogy egy durva, agresszív szülő nagyjából két évtizeden át mérgezi meg gyermeke környezetét, aminek hosszútávra kiható következményei lehetnek, például gyulladásos megbetegedések, a szív- és érrendszer lelassult működése, vagy a hormonok krónikus felszabadulása a szervezetben.

A legtöbb, amit tenni lehet a gyermekek védelmében, ha a szülőket igyekszünk rávenni, hogy ne bánjanak így a gyermekükkel, ám ez sok esetben nehéz, az agresszív szülők ugyanis korábban többnyire hasonló nevelésben részesültek, és úgy érzik, hogy ez nekik csak a hasznukra vált, ahogy ők is a gyerekeik érdekében ilyenek. Ráadásul azt senkinek sem könnyű elfogadni, hogy a szülője, aki szerette őt, valójában valami olyat tett vele, ami számára ártalmas volt.

A kutatás során az is kiderült, hogy a szigorú szülőnek az egészségi állapotra kifejtett hatását a meleg, szerető szülő képes volt valamennyire ellensúlyozni, ellenben a testtömeg-indexre történő befolyást a megértő szülői magatartás csak még tovább rontotta. Vagyis a rideg, szeretetlen módon nevelő szülő nem nyugtathatja magát azzal, hogy majd a párja enyhíti a sebeket, amiket ő okoz, ehelyett az lenne a felelősségteljes hozzáállása, ha változtatna nevelési elvein.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Medipress