Kisgyerek

10 dolog, ami segíthet megelőzni az agresszív viselkedést a kisgyereknél

A kisgyerekek még sokszor nem rendelkeznek elegendő önuralommal ahhoz, hogy kordában tartsák az érzelmeiket és békésen oldjanak meg egy-egy konfliktust. Ez agresszív viselkedéshez vezethet.
2022. November 16.
Két kislány ül az erdőben, egyikük a másikra mutat

Bár az alkalmi dühkitörések normálisak, különösen abban az életszakaszban, amikor a gyerekek még nem képesek sem szabályozni az érzelmeiket, sem belátni tettetik következményeit, sem verbalizálni, hogy mit éreznek. De ettől még rávezethetjük arra, hogy másokat bántani, akár szóval, akár tettel, nem helyes.

1. Állítsuk fel a határokat

És legyünk következetesek. Ha túllépi a határt, akkor szelíden, de határozottan jelezzük.

2. Soha ne fenyegess

Egyszerűen nem hatékony. A hatékony a pozitív megerősítés és az, ha rávezetjük őket arra, hogyan cselekedjenek helyesen. Ha dühös és odarúg egyet, akkor mondjuk azt, hogy ez nem elfogadható, ehelyett inkább mondja el, beszéljük meg, mi bántja és most miért mérges.

3. Tereljük el a figyelmét

Miközben megtanítjuk arra gyereket, hogy reagáljon helyesen, az sem baj, ha időnként eltereled a figyelmét, vagy kipróbálsz egy másik megközelítést. Mindaddig, amíg nem “vesztegeted meg” őt édességgel, rágcsálnivalók felajánlásával, hogy másképp viselkedjen. Például semmi rossz nincs abban, ha szándékosan megváltoztatod a fókuszát.

4. Uralkodj magadon – felesleges mondat

Nos, épp az a helyzet, ők még nem képesek erre. Ne feledd, hogy a kisgyermekeknek kevés a természetes önkontrolljuk. Meg kell tanítanod őket arra, hogy ne rúgjanak, üssenek vagy harapjanak, ha dühösek, hanem inkább szavakkal fejezzék ki az érzéseiket.

5. Nem bántjuk egymást

Figyeljünk arra, hogy amikor vitába keveredik játszótársaival, hogyan viselkedik. Ne szóljunk bele, de legyünk résen. Ha a nézeteltérés kisebb, tartsunk távolságot, és hagyjuk, hogy a gyerekek maguk oldják meg a problémát. Be kell azonban avatkozni, ha a gyerekek verekedni kezdenek. Válasszuk szét a gyerekeket, és tartsuk őket külön, amíg meg nem nyugszanak. Ha a verekedés rendkívül heves, előfordulhat, hogy el kell menni a helyszínről. Nincs mentség arra, hogy megpróbálják bántani egymást.

6. Verekedés helyett a nemet mondás képessége

Tanítsuk meg a gyereket arra, hogy határozottan mondjon nemet, forduljon el, vagy találjon kompromisszumokat ahelyett, hogy harcolna. A példamutatással megtanítod gyermekednek, hogy szavakkal rendezd a nézeteltéréseket.

7. Dicsérd meg

Dicsérd meg, amikor helyesen reagált, vedd észre, hogy harapás helyett más módot választott. Nagyon fontos a pozitív megerősítés.

8. Vond ki a forgalomból kicsit

Ez nem azt jelenti, hogy bezárod vagy beparancsolod a szobájába. Egyszerűen csak nyomsz egy állj gombot, időt kérsz és adsz.

9. Uralkodj a saját indulataidon

Mindig figyelj a saját viselkedésére is. Az egyik legjobb módja annak, hogy megtanítsd a gyerekednek a megfelelő viselkedést, ha képes vagy te magad is kontrollálni a saját indulataidat. Ha nyugodt, békés módon tudod kifejezni magad, gyermeked valószínűleg követni fogja a példádat.

10. Légy következetes

Ha komolyan hiszel abban, ahogy nevelsz és amilyen értékék mentén élitek az életeteket, akkor ez nem lesz nehéz. A következetességed arra is megtanítja, hogy vannak szabályok és viselkedési normák, amelyeket minden helyzetben követünk.

Kép: Getty Images

Forrás: healthychildren.org