Kisgyerek

Miért viselkedik agresszíven egy kisgyerek?

Miért lehet olyan dühös, agresszív egy kisgyerek? Hogy lehet megoldani ezt a helyzetet?
2020. Május 29.

Azt vetted észre, hogy a kisgyermeked ütöget, lökdösődik, sőt akár harap is, ha valakivel játszik? Ez gyakran a függetlenség gyakorlásának, illetve a frusztráció kifejezésének és az önkontroll tanulásának lehet az egyik módja.

Milyen okai lehetnek a kisgyerekkori agressziónak?

A kisgyerekkori agresszió nem azt jelenti, hogy a gyermek később problémás lesz. Ez a taktika sokkal inkább a harag kifejezése, illetve territoriális dolog. A gyermek ideges lehet valamitől, például ha elveszik a játékát, vagy valaki meghúzza a haját, de nincs meg a képessége, hogy érzelmeit valamilyen kevésbé sértő módon fejezze ki. – A kisgyerek úgy érzi, hogy a világon minden nagyobb nála, teljes önállóságot akar, alig tud még beszélni, és azt gondolja, hogy az emberek olvasnak a fejében. Erre valaki elveszi a játékát, ami jogosan őt illeti – mondta a Parents.com-nak Ari Brown, gyermekorvos, a Baby 411 című könyv társszerzője. Nem csoda, hogy a gyermek ilyenkor frusztráltan viselkedhet!

Más esetben ez kísérleti jellegű dolog is lehet, arra gondolhat, hogy mi történik, ha meglök valakit, vagy megharap? De az is lehet, hogy egy idősebb testvére viselkedett agresszívan, ő pedig csak utánozza.

Mit érdemes tenni, ha agresszíven viselkedik a kisgyerek?

Ha a gyerek így viselkedik, akkor a higgadt és következetes reakció megtaníthatja neki, hogy csalódás esetén hogy reagáljon ő maga is nyugodtan. A következő módszerekkel érdemes próbálkozni.

Reagálj azonnal

A szülőknek azonnal reagálnia kell az agresszív magatartásra, hiszen ha várnak, a gyermek elfelejtheti, mit is tett. Győződj meg arról is, hogy a gyermek érti, ha azt mondod neki, hogy nem ütünk meg senkit, mert az fáj neki.

Ne hagyd, hogy azt kapja, amit szeretne

A kisgyermek agresszív viselkedése soha nem eredményezheti, hogy valóban megkapja, amit akar: például más játékát. Máskülönben azt tanulja meg, hogy ezzel a viselkedéssel megkapja, amit akar.

Vigasztald meg, akit a gyermeked bántott

Elsőként mindig azt a gyereket kell megvigasztalni, akit bántottak. – Ezzel fel tudod hívni gyermeked figyelmét arra, hogy amit tett, az fáj a másiknak – mondta Dr. Eileen Kennedy-Moore, A 12 mód, hogy felhívd a szüleid figyelmét (anélkül, hogy megütnéd a testvéredet) könyv szerzője.

Ismerd fel az ő érzéseit is

A szakértő szerint természetesen az agresszíven viselkedő gyermek érzéseit is fel kell ismerni, ez is segíthet neki megnyugodni. Például mondhatod azt, hogy tudod, hogy nem érzi jól magát, ha valaki elveszi a játékát.

Alternatív megoldások

Próbáld meg rávezetni a gyermekedet a negatív érzéseinek jobb kezelésére. – Kérdezd meg, szerinte hogy érezte magát a másik gyermek, amikor megütötte, és hogy szerinte milyen más módszer létezik arra, hogy megkapja a mackót tőle – mondta Dr. Kennedy-Moore. Ha részt vehet a megoldási tervben, sokkal valószínűbb, hogy kivitelezi azt.

Dicsérd meg, ha jól viselkedik

Ne felejtsd el megdicsérni a gyermeked, ha helyesen viselkedik. Mondd például neki, hogy jó volt látni, milyen szépen játszott a testvérével, vagy a kis barátjával.

Figyeld a viselkedését

Ha a gyermeked éppen az agresszív megnyilvánulási időszakán megy keresztül, figyeld mindig, amikor kapcsolatba lép a társaival. Próbálj közbeavatkozni, de ne beszélj szigorúan, és adj neki egy 2 perces kiállítást a játékból.

Ne reagálj agresszíven

Soha nem szabad például a harapás után úgy büntetni a gyereket, hogy megmutatod neki, hogy ez mennyire fáj, azzal, hogy megharapod őt.A szakértők szerint általában nem kell aggódni az agresszív megnyilvánulások miatt kisgyermekkorban, hiszen ez a frusztráció, a harag, a kontrollálási vágy primitív kifejezése. Amint a nyelv és a gesztusok jobb elsajátítása után másképp is ki tudja fejezni magát, ez elmúlik. Ha azonban az óvodában is agresszív lesz, akkor érdemes egy szakember tanácsát is kérni.(Cikk forrása: parents.com)