Kisgyerek

Indulatkezelési tünetekkel, szorongással küzdenek az óvodások

A pszichológus szerint probléma, hogy a családtagok beszélgetés helyett a telefonjukba merülnek.
2024. Március 20.
ovisok
Kép: Getty Images

Romlik méghozzá rohamosan a gyerekek mentális egészsége, ennek egyik oka családmodellek változása, a kapcsolatok lazulása. Egyre több gyerek szorul pszichológus segítségére. Kovács Orsolya pszichológus, szociológus az RTL Reggeliben arról beszélt, hogy már óvodáskorban is jelentkeznek a szorongásos vagy indulatkezelési tünetek a gyerekeknél “Már az óvodáskorban megjelennek problémák, akár agresszióban, indulatkitörésben, vagy akár a szorongásban, amikor befelé fordulnak a feszültségek” – fogalmazott a szakember.

Kovács Orsolya arról is beszélt, hogy a szülők mentális állapota hogyan hat a gyerekekére. Szerinte általános fáradtság jellemző a felnőttekre. “Annyira túl vannak hajszolva az emberek, hogy egy mentálisan stabil ember is nehezen bírja, hát még olyan, aki érzékenyebb típus” – magyarázta.

Az általános fáradtság miatt egyszerűbb céltalanul az üzenőfalunkat görgetni, mint igazi beszélgetést kezdeményezni a gyerekekkel, fogalmazott a szakember. “Nem kell belemenni az esetleg nehezebb témákba, amelyeket érzelmileg kikerülnének az emberek, és elterelik a figyelmet a problémákról” – mondta, ami azért gond, mert a mentális egészségünk szempontjából kulcsfontosságú, hogy szorosak legyenek a családi kapcsolatok. Az baj, ha a telefon erről viszi el a figyelmet.

A pszichológus arról is beszélt, hogy olyanra is volt már példa, hogy egy 6-7 éves gyerek saját maga jelezte, hogy szeretne egy szakemberrel beszélni a problémáiról.