Kisgyerek

Hogyan szabadulhatunk meg a körömrágástól?

A körömrágás egyike azoknak a szokásoknak, ami sok kisgyerekre jellemző. Különböző okai lehetnek a körömrágásnak és van néhány jó módszer, amivel megszabadulhatunk ettől a szokástól.
2021. Február 01.
Hogyan szabadulhatunk meg a körömrágástól? (fotó: Getty Images)

Sokszor a körömrágás nem más, mint egy szokás, olyasmi, mint az ujjszopás, idővel mindkettő el szokott múlni. Persze lehetséges, hogy türelmesen várjuk a körömrágás szokásának befejeződését, mégsem következik be.

Miért rágja a gyerek a körmét?

Becslések szerint a gyerekek és a tizenévesek 30-60 százaléka rágja a körmét. Vannak olyan kutatások, amelyek szerint a körömrágás hátterében genetikai okok állhatnak, mások szerint ez egy olyan ismétlődő tevékenység, amely nem tudatos és zömében 3 fő kiváltó oka lehet:

  • Unalom
  • Megkönnyebbülés: a körömrágás egyfajta válasz a stresszre, szorongásra.
  • Pihenés: vannak gyerekek, akik az ujjukat szopják, hogy segítsen nekik az elalvásban, míg mások a körmüket rágják.

Nyilvánvaló, hogy minden szokás megváltoztatásához önkontrollra van szükség. Az is egyértelmű, hogyha szorongató, stresszes helyzetben rágja gyermekünk a körmét, akkor magával a szorongást kiváltó okokkal is foglalkozni kell, nem csak az arra adott válasszal. Íme, néhány megfontolandó stratégia a körömrágás abbahagyásával kapcsolatban.

Tudatosítsunk

Ha a gyermeknek fogalma sincs, hogy mit is csinál, nem tudatosodik benne, hogy bizonyos helyzetekben a körmét rágja, akkor nehéz lesz motiválni abban, hogy hagyja abba.

Ha meg is érteted vele, hogy ez egy rossz szokás, akkor is támogatónak kell lenned, hiszen minden szokás megváltoztatásához komoly önkontroll szükséges.

Vágjuk rövidre a körmeit

A rövid körmöket nehezebb vagy szinte lehetetlen rágni és azt is biztosítja, hogy a körmök alatt megtelepedett baktériumok ne kerüljenek be a gyerek szájába.

Legyen egy titkos kódotok

Ahelyett, hogy azt mondanánk, hogy hagyja abba a körömrágást, legyen egy titkos kód, jelszó, amellyel emlékeztetheted rá, hogy ne rágja a körmeit. Lehet ez egy vállérintés, egy szó, egy vicces kis kifejezés.

Helyettesítsd valami mással

Legyen valami más dologgal lefoglalva a keze: egy puha textil, egy gumilabda, amit markolászhat, ha szorong vagy stresszes.

Jutalmazás

A jutalmazás is beválhat: adj neki matricát vagy bármi egyéb kis dicsérő díjat, ha nem rágja a körmeit.

Új tevékenység

Ha úgy látod, hogy akkor rágja a körmét, amikor unatkozik, akkor vezess be valamilyen új tevékenységet: kifestőt, színezőt, valamilyen kreatív dolgot. Az új tevékenység elvonhatja a figyelmét a körömrágásról.

Amit ne tegyünk

Ne szidjuk le a gyereket, ne kiabáljunk vele és ne büntessük meg. A szemrehányások, a hosszú előadások nem fogják arra ösztönözni, hogy hagyjon fel ezzel a szokásával. Ha mindez 2-3 éves korban jellemző a gyerekre, akkor azt is tudni kel, hogy ebben az időszakban a kisgyermek az autonómia szakaszában van, a függetlenségét igyekszik kialakítani. Azok a kisgyermekek, akik nem kapnak lehetőséget az életkoruknak megfelelő függetlenségre, kételkedni kezdhetnek képességeikben, ez pedig alacsony önértékeléshez és szégyenérzethez vezethet.

Amikor a körömrágás mögött valami több is lehet

Néha a körömrágás negatívan befolyásolhatja a gyermek társas kapcsolatait, vagy megzavarhatja a mindennapi működését.

A körömrágásnak fizikai következményei is lehetnek. Fájdalmas, benőtt körmökhöz vagy körömfertőzésekhez vezethet.Az a kisgyermek, aki más szokásokkal is bővíti a repertoárját (hajcsavarás, ujjszopás, orrpiszkálás), azt is jelezheti ezzel, hogy aggódik, szorong valami miatt.Valószínűleg előbb-utóbb kinövi a gyermek a rossz szokást, de ha segíteni szeretnénk neki abban, hogy inkább előbb, mint utóbb következzen be, akkor pozitív megerősítésre, sok türelemre lesz szükség.(Cikk forrása: healthline.com)