Gyerek

Ha rágja a gyerek a körmét – Okok és teendők

Számtalan oka lehet a körömrágásnak: kíváncsiság, unalom, stressz, megszokás vagy akár utánzás. A körömrágás az egyik legrosszabb gyerekszokás az ujjszopás, orrpiszkálás, hajcsavarás és fogcsikorgatás mellett.
2016. November 11.

A gyerekek többsége idővel magától is leszokik a körömrágásról

Sok esetben felnőttkorban is megmarad.

Ahogy nőnek a gyerekek, egyre több rajtuk a nyomás, idegesek, feszültek lehetnek. Ez sokszor a szülők számára láthatatlan. Ha a gyermeked csak enyhe mértékben rágja a körmeit (nem tesz kárt az ujjaiban), ha öntudatlanul csinálja (pl. tévénézés közben) vagy ha valamilyen stresszhelyzetben (pl. orvosi vizsgálat vagy valamilyen iskolai vizsga előtt) reagál így, akkor nem kell aggódnod.

Valószínűleg a te gyermeked is ki fogja nőni a körömrágást, amikor eljön az ideje, de ha nem tudod ezt kivárni, mert idegesít ez a rossz szokás, akkor adunk néhány tippet, hogyan szoktathatod le róla.

Így szoktasd le a körömrágásról

Nevezd meg a szorongása okát.

Hosszú távon is hasznos lehet, ha úgy vetsz véget a bosszantó viselkedésnek, ha felderíted, mitől stresszel a gyermeked. Ha rájöttél, mitől ideges – költözés, válás a családban, iskolaváltás, közelgő zongoraest -, akkor beszélgess vele erről minél többet. Persze ezt könnyebb mondani, mint megtenni. “Tudom, hogy csak a fogaidat akarod tökéletesíteni!” – Talán ezzel a vicces mondattal ráveheted, hogy megnyíljon előtted és elmondja, mi aggasztja.

Ne büntesd meg!

Hacsak nem akarja a gyermeked saját magától abbahagyni a körömrágást, sok mindent nem tehetsz. Mint a többi idegesítő szokás, a körömrágás is tudattalan. Ha emiatt bünteted őt, annak semmi haszna nem lesz. Sok felnőttnek is van valamilyen idegesítő szokása. Ha mégis annyira zavar a körömrágás, akkor szabj határokat, például így: “ne rágd a körmöd az asztalnál”. Ez ugyanolyan ésszerű és betartható szabály, mint amikor azt mondod: “ne etesd a kutyát az asztalról”.

A legfontosabb, hogy ne legyél indulatos. Ne mondd, hogy “hagy már abba a körömrágást! Ki nem állhatom!”, mert ez egy nagyon hosszú és fárasztó hatalmi harchoz vezethet. Ha erőlteted a dolgod, még stresszesebb lesz a gyermeked, amitől felerősödhet a rossz szokás. Inkább vágd le szép szépen a körmeit, és mondd neki, hogy mosson gyakran kezet. Ha kifested a körmeit valamilyen rossz ízű lakkal, azt büntetésként fogja megélni. Minél kisebb felhajtást csinálsz a körömrágás körül, annál valószínűbb, hogy ő maga fogja abbahagyni, amikor készen áll rá.

Segíts neki, ha abba akarja hagyni.

Ha már a barátai is ugratják a gyermekedet, valószínűleg ős is abba akarja majd hagyni a körömrágást. Ehhez szüksége lesz a segítségedre. De először is nyugtasd meg, hogy te akkor is szereted, ha csúnya a körme. Aztán keresd meg a megoldást.

Beszélj neki a rossz szokásokról.

Miután elmondtad neki, miért rossz a körömrágás, kérdezd meg, mit szeretne tőled? Figyelmeztesd-e például, amikor azon kapod, hogy rágja a körmeit? Az idősebb gyerekek szeretik, ha minél kisebb mértékben avatkozik bele a szülő a dolgaikba.

Tudatosítsd a rossz szokást.

Ösztönözd őt, hogy jobban figyeljen arra, mikor és hol rágja a körmeit. Mindig jelezd neki, ha rágja a körmeit, érintsd meg finoman vagy beszéljetek meg egy jelszót. A fizikai emlékeztető nagyon hasznos lehet, de csak akkor, ha a gyermeked ő maga dönt emellett a lehetőség mellett. Ha nem így van, akkor büntetésként fogja megélni.

Segíthet, ha pár hétig leragasztod vagy több rétegben kifested valamivel a körmeit. Ha amellett döntötök, hogy valami rossz ízű dolgot kentek a körmeire, akkor nézd meg az összetevőket, mert ha mondjuk borsot tartalmaz a kence, és azzal megdörzsöli a szemét a gyermeked, az nagyon fog csípni. A lányok szerencsésebb helyzetben vannak, nekik szép kis manikűrt lehet készíteni.

Keress alternatívát.

Javasolj a körömrágás helyett valami más tevékenységet. Adj neki egy követ, hogy olvasás közben azt tartsa a kezében. Gyakoroljátok az új szokást néhány percig reggel, mielőtt iskolába viszed, vagy este, lefekvés előtt.

Néhány relaxációs gyakorlat elsajátítása is hasznos lehet. Amikor úgy érzi, hogy rágni akarja a körmét, vegyen mély levegőt, vagy szorítsa ökölbe, majd engedje ki a kezét. Ha elég idős, tanítsd meg neki, hogyan kell használni a körömreszelőt, amiből egyet tartsatok folyamatosan az ágya mellett az éjjeliszekrényen.

Biztosíts neki elég időt a játékra, futkározásra, hogy levezethesse az energiáit és feszültségeit. Vannak gyerekek, akiknek a kézműves foglalkozás válik be, mert olyankor lefoglalják a kezeiket, ugyanakkor lazítanak is. Ha megtanul játszani egy hangszeren, az is elfeledtetheti vele a rossz szokást.

Próbáld, próbáld, próbáld!

Ha az első módszer nem segít, próbáljatok másikat. Mindenkinek más válik be, ezért ne adjátok fel. Minél idősebb a gyermeked, annál jobban törekedhet a körömrágás elhagyására. Emlékeztesd őt és magadat is, hogy a rossz szokásokról nehéz lemondani, de ketten együtt bármire képesek lehettek. Sok szeretetre és figyelemre lesz szükségetek, de meglátod, végül a türelem és a kitartás meghozza a sikert.

Mikor kell aggódni a körömrágás miatt?

Ritkán súlyos szorongás jele lehet a körömrágás. Ha a rossz szokás miatt a gyermeked már véresre harapja az ujjait, ha más aggasztó pótcselekvést is csinál (tépi a haját, szempilláját, bőrét) és ha rosszul alszik, keresd fel a gyermekorvost. Akkor is fordulj szakemberhez, ha a körömrágás nagyon hirtelen és súlyos formában jelentkezik.

A cikk forrása itt.

Kapcsolódó cikkeink körömrágás témában: