Gyerek

5 hiba, amit az elvált szülők elkövetnek

Egy szakítás mindig nagyon nehéz, a gyerekeknek legfőképpen. A szüleik válása okozta fájdalmat sokan sajnos még felnőttként is érzik.
2016. Május 25.

Pedig a váló felek sokat tehetnek annak érdekében, hogy ne okozzanak hatalmas károkat a gyerekeikben, csak oda kell kicsit figyelniük a viselkedésükre. M. Gary Neuman válási szakértő az alábbi 5 pontban mutatja meg, hogyan kell úgy szakítani, hogy érzelmileg ne tegyük tönkre a gyermekeinket.

1. Ne használd közvetítőnek a gyereket!

Nagyon sok szülő a gyerekein keresztül kommunikál az exével. Ezt óriási stresszként élik meg, hiszen úgy érzik, szüleik képtelenek kezelni a dolgokat. Ha beszélned kell az exeddel, ne a gyereket használd hírvivőnek, inkább írj e-mailt neki. Itt konkrét dolgokról tudtok beszélni anélkül, hogy egymásnak esnétek és feltépnétek a régi sebeket. Olyankor is maradj a tárgynál, ha személyesen kell egymással beszélnetek. Akkor is maradj higgadt, ha a volt párodnak esetleg nem sikerül.

2. A gyereked nem a pszichológusod, ne neki panaszkodj!

A feje tetejére állítja gyermeked világát a válás – pláne kamaszkorban. Véletlenül se ess abba a csapdába, hogy a válásod részleteit vagy a dühödet az épp kamaszodó gyermekeiddel osztod meg. Te vagy a szülő. Ha segítségre van szükséged, azt házon kívül keresd, beszélgess pl. egy terapeutával, de ne a gyerekeidet terheld a fájdalmaddal.

3. Képzeld magad az ő helyébe!

A gyerekek szeretik azt érezni: megértik őket. Válás után a lelki világuk teljesen felfordulhat. Hallgasd meg őket. De ne mondd meg, hogy mit gondoljanak. És még ha nehéz is, fontos, hogy soha ne kritizáld az exed előttük. Új barátnője van a volt férjednek? Nyilván furcsa érzés ez a gyerekeknek is, figyelj oda az érzéseikre. Jó ötlet lehet, ha megkéred őket, hogy írják le egy papírra, mit gondolnak erről. Ha beleegyeznek, ezt mutasd meg a volt párodnak is és beszéljétek meg közösen, mit lehetne tenni. Ha azt érzik a gyerekek, hogy szeretet veszi őket körbe minden irányból, nem lesz gond.

Ne veszekedjetek előttük!

4. Ne faggasd őket!

Apás hétvége volt? Neuman azt tanácsolja ilyenkor az édesanyáknak, viselkedjenek úgy, mintha csak egy nagynénit látogattak volna meg a gyerekek. Ha semmit nem mondasz, miután hazajöttek, csak idegesek lesznek és úgy érzik majd, két világ között kell lábujjhegyen egyensúlyozniuk. Inkább kérdezd meg, jól mulattak-e, és tegyél fel nekik általános kérdéseket. A többivel ne foglalkozz.

5. Hozd rendbe, amit elszúrtál!

“Sok szülő, amint elolvassa a tippjeimet, ráébred, milyen hibákat vétett a válás során” – mondja Neuman. A gyerekek szerencsére megbocsátóak.

Ha úgy gondolod, hibáztál, ezeket a lépéseket tedd meg:

  • Kérj elnézést tőlük.
  • Magyarázd el, mit csináltál rosszul és ígérd meg, ezentúl másképp lesz.
  • Beszéljetek meg egy egyezményes jelet – mondd pl. a gyerekeidnek, hogy emeljék fel a kezüket, amint kritizálni kezded az exedet. Ez egy félreérthetetlen jelzés lesz számodra, hogy azonnal abbahagyd, amit csinálsz.

A cikk forrása itt.Ezek is hasznosak lesznek válás témában: