Kisgyerek

A válás olyan a gyereknek, mint egy hozzátartozó halála

Válás idején vajon tényleg normális, ha a gyerek kifordul magából? Miért érdemes szakember segítségét kérni? Ezúttal az ügyvéd tanácsai segítenek, aki munkájából kifolyólag számtalan széthulló család történetébe nyert eddig bepillantást.
2013. November 19.

Hogyan bánjunk a gyerekkel válás idején?

“Én nem vagyok pszichológus, de megosztom azokat a tapasztalataimat, amit az évek alatt láttam, és szinte minden ügyre jellemzőek” – kezdi friss posztjában dr. Illés Blanka ügyvéd a Se Veled blogban.

Az ügyvéd tanácsai

Adj a gyermeknek időt! A gyermekek úgy élik meg a szülők szétválását, mint a felnőtt egy hozzátartozó halálát. Gyászolnak, és ehhez idő kell. Ahogy mondani szokták, a tóban először el kell merülni, és csak utána lesz újra egyre sekélyebb a víz. Ráadásul a gyermek a gyászát nem tudja jól kifejezni, ezért hosszabb időre lesz szüksége.

– Kerüld a túl sok változást! Váláskor – ha lehet – el kell kerülni a költözést, az új óvodát, iskolát, új barátokat… A környezet állandósága kiemelten fontos minden gyermek biztonságérzetéhez. Tehát a lehető legkevesebb dolgon változtassunk. Idővel persze új életet lehet kezdeni, de ajánlatos a válást követően még egy darabig a családi otthonban maradni.

Soha ne kérd meg a gyermekedet, hogy kémkedjen a másik szülő után! Igen, borzasztóan nehéz bizonyítékokat gyűjteni egy családjogi ügyben, de nem a gyerek feladata ebben segíteni. Sőt a gyereknek nem is kellene tudni arról, hogy per van folyamatban, pláne nem annak részleteiről. Sajnos sokszor látok ilyet, ezek a gyerekek teljesen tönkremennek pszichésen a válás végére, maradandó sérüléseket szerez a személyiségük, kötődési képességeik, értékrendjük.

A további megszívlelendő javaslatokért kattints az eredeti posztért ide!

Kapcsolódó cikkeink: