Kisgyerek

Így foglaljuk le a türelmetlen kisgyereket

A mindennapok során számtalan olyan helyzetbe kerülünk, ahol várni kell. Felnőttként ezt jobban tudjuk kezelni, és fel tudunk rá készülni, de egy kisgyerek nagyon könnyen elveszti a türelmét az ilyen esetekben.
2019. Szeptember 30.
Így foglaljuk le a türelmetlen kisgyereket (Fotó: iStock)

A gyerekek legtöbbször nyűgösek lesznek ilyenkor, néha sírni kezdenek, és van, hogy hisztiznek is, hiszen ebben a korban nem igazán képesek várni a dolgokra, mindenre azonnal van szükségük. Így akár egy rövid várakozás is végtelennek tűnhet a számukra. Mi segíthet, hogy fejlesszük a gyerekek türelmét, és várakozás közben még az időt is kellemesen töltsük közösen?

Kössük le az energiáit

Ha sorban állunk, javasoljuk a gyermekünknek, hogy csináljon néhány egyszerűbb gyakorlatot – meneteljen, mint a katonák, ugráljon, mint egy béka, vagy ingadozzon, mint egy fa a szélben. Ezekre a gyerek annyira koncentrál, hogy elfelejti, hogy éppen várakozik – legalább egy kis időre.

Játszunk valamit

A kisgyerekek szeretnek játékosan tanulni, és büszkék arra, ha az újonnan szerzett tudást meg is oszthatják. Játszunk a gyerekkel sorban állás közben olyat, hogy adunk neki egy kategóriát – például állatok, ételek, stb. -, és neki fel kell sorolni olyan dolgokat, amelyek ebbe tartoznak. Ez leköti a figyelmét, és az időt is hasznosan tölti, új dolgokat tanul várakozás közben, ha kiegészítjük a kategóriáit olyan dolgokkal, amiket esetleg nem ismert.

Bohóckodjunk

Egy kis bohóckodás remek módja annak, hogy elvonjuk a figyelmét arról, hogy éppen várakozik. Próbálkozhatunk vicces arcokkal, gyerekeknek való poénokkal, a kedvenc dalszövegei kreatív átiratával, rímben beszéléssel – bármi olyasmivel, amin tud kuncogni egy jót, és ő is be tud szállni a mókába. (Azt, ahogy mások néznek ránk emiatt, jobb, ha figyelmen kívül hagyjuk.)

Legyünk felkészültek

Az sem árt, ha felkészülve a sorban állós helyzetekre, mindig bepakolunk egy extra játékot, képes könyvet, rágcsálnivalót. Akár egy mini társasjátékot is elcsomagolhatunk, hogy ezzel tudjuk elütni az időt a kisgyerekkel. Ha nagyon nincs nálunk más, a táskánk tartalmából is rögtönözhetünk néhány különlegesebb tárgyat – a gyerekek fantáziája meg fogja látni benne a játék lehetőségét!

Dicsérjük meg

Ha éppen várakozunk valahol, és a gyermekünk eközben nagyon türelmesen, jól viselkedik, dicsérjük meg: Hűha, ismerek valakit, aki nagyon ügyesen és türelmesen áll sorba, és várja, hogy el tudjuk intézni az ügyet. Tudod ki az? Erre a gyermek válaszolhatja, hogy ő az, és büszke lehet arra, hogy észrevettük, milyen ügyes és kitartó. A pozitív megerősítés miatt pedig legközelebb is van rá esély, hogy megismétli ezt a magatartásmintát.

(VIA)

Kapcsolódó írásaink: