Kisgyerek

Társasjáték – itt az ideje?

Vajon mikor jön el az ideje, hogy a gyerekkel társasjátékozni lehessen? Hogyan játsszunk a gyerekkel? Melyek a legjobb játékok a kicsiknek?
2013. Június 01.

A társasjátékok egyik lényege, hogy a gyerek megismerje és elfogadja a játékszabályt, emellett élvezze is az így szabályozott játékot. Ehhez kellő szellemi érettség szükséges. Legjobb, ha kezdetben olyan játékot választasz, aminek egészen rövid és könnyen érthető a szabálya.

A társasjáték kitűnő fejlesztő, de nem mindegy, hogy játszunk a gyerekkel

A figyelem tudatos irányítása is óvodáskorban kezd kialakulni. Egy-egy látványos dolog jobban vonzza a tekintetet, mint egy merev játéktábla, és oldja a feszültséget, ha a játék során mozogni is lehet. 

Mit mutat a kocka? Meg kell érteni, mit jelent ez, azután el kell dönteni, mi az előnyös lépés. Adj neki időt erre, segítsd kérdésekkel, vagy csak értelmezd hangosan a játékhelyzetet. Ne mondd meg, mit tegyen, ezzel elveszed az örömét.

A képességeket jó hangulatban, játék révén lehet a legjobban fejleszteni, ám csak akkor, ha erős pozitív töltést ad a gyereknek, vagyis ha a lehető legjobban élvezi. Ez nélküled nem megy, tehát olyan játékot válassz, amit magad is szívesen játszol.

A hagyományos dobunk-lépünk társas helyett inkább olyat keress, ahol nagyobb a választási és döntési szabadság. Érdemes kipróbálni az úgynevezett kooperatív játékokat is, melyek együttgondolkodásra és -működésre tanítanak, vagyis a játékosoknak össze kell fogni, ha nyerni szeretnének! Az is jó, ha rövid egy játszma, mert így egymás után többször is lejátszhatjátok. Az újabb játékban a gyerkőcnek újabb esélye van nyerni, azonkívül átélheti, hogy veszteni sem végzetes dolog.

Ha nagyon számszerűsíteni akarunk, elmondható, hogy általában 4 éves korban jön el az ideje, hogy az egyszerűbb társasjátékkal játsszon a gyerek. Persze ez függ az érettségi kortól is. A legkisebbeknek készült társasok rendszerint 3 éves kortól való ajánlást szerepeltetnek a dobozon, de ekkor még igen ritka, hogy egy helyben sokáig megül a gyerek. Ne aggódj, ha a kicsi esetleg nem “megfelelően” játszik (pl. bábozik a figurákkal), ez teljesen természetes, és előbb-utóbb eljön az ideje annak is, hogy a hosszabb játékokat is élvezze.

Kapcsolódó cikkeink: