Gyerek

5 módszer, hogy lekösd az étteremben várakozó gyerekeket – Tablet és telefon nélkül

Gyerekkel étterembe menni - főleg, ha izgő-mozgó a csemete - nem mindig sétagalopp. Ezek az ötletek megmenthetnek a katasztrófától.
2021. Október 01.
Az örökmozgó gyerekek szüleinek kész tortúra étterembe menni! (Fotó: Getty Images)

Van néhány igazán szerencsés szülő, akinek a gyereke zokszó nélkül végigüli a várakozási időt az étteremben, amíg elkészül a rendelt étel, és még akkor sem érez késztetést a ficánkolásra vagy szaladgálásra, amikor elérkezik az evés ideje. Nekik nem kell semmilyen leleményes trükköt bevetni azért, hogy maradásra bírják a kisebbeket, a mozgékonyabb csemeték családja viszont komoly kihívásnak élheti meg az étteremben tett látogatást. Segítünk, hogy ne így legyen!

1) Olvassatok, böngésszetek, nézegessetek képeket!

A könyvlapozgatás nemcsak a gyerekek számára hasznos időtöltés, hanem a szülőknek is, ráadásul egy kávézóban, étteremben várakozva is “életmentő” lehet. A “sima” mesekönyveken túl ma már rengeteg olyan könyv van, ami a nehezebben leköthető gyerekek érdeklődését is felkeltheti. A kisebbek számára jó választás egy olyan kötet, amiben kevés szöveg kerül egy oldalra, a képek viszont annál izgalmasabbak – a hosszabb mesékbe nem biztos, hogy házon kívül érdemes belefogni. Ha fogytán a gyerek türelme, jól jöhet egy böngésző, egy foglalkoztató füzet, vagy az interaktív könyvek, amiket kinyitható-kihajtható ablakok, mozgatható elemek tesznek érdekesebbé.

2) Rajzoljatok közösen!

Nem kell hatalmas pakkal felszerelkezni az éttermi látogatáshoz ahhoz, hogy ne tőletek legyen hangos a vendéglátó helyiség – elég pár filctollat, színes ceruzát és/vagy zsírkrétát magatokkal vinni néhány papírlap vagy rajzolós füzet társaságában. Kaphatók egyébként hengerré összehajtható, többször újrahasználható krétatábla, amire kedvükre rajzolhatnak vagy akár írhatnak is a gyerekek. Amelyik kicsit nem foglalja le, hogy magában szöszmötöljön a legújabb művészi alkotással, ahhoz nektek, felnőtteknek is érdemes csatlakozni, a közös rajzolás lehet, hogy lefoglalja! Lehet az, hogy ti rajzoltok neki egy fekete-fehér képet, amit ő kiszínezhet, de jó mulatság az is, ha csak félig rajzoltok meg egy-egy figurát, amit neki kell teljessé tennie. A dolog persze fordítva is működik, az is jó ötlet, ha nektek, nagyoknak készül színező vagy befejezendő alakzat!

3) Autók hordozható utakkal

Ki mondta, hogy a kisautók csak a fiúkat kötik le? Ha a lányok is szívesen játszanak velük, vigyetek néhány kisebb járgányt és szerezzetek be rugalmas, extrán strapabíró, kreatívan megépíthető utat – elsőre talán borsosnak tűnhet az ára, de nagyon sokszor kihúzhat a csávából otthon és házon kívül is, és tényleg több éven át használható, családon belül is “megörökölhető” játék. Nem foglal nagy helyet összepakolva, így a szállítása is praktikus.

4) “Láthatatlan” játékok

Hosszan sorolhatnánk, milyen játékokat vigyetek magatokkal a filcek, az autók vagy a babák és plüssállatok mellett, de a gyakorló szülők minden bizonnyal tudják, ezek közül melyek azok, amelyek TÉNYLEG lefoglalják az ő gyerekeiket. A nagyobbakkal játszható játékokat még el sem kell csomagolni, így nemcsak helytakarékosak, hanem az is biztos, hogy nem felejtődik otthon egyetlen darabja sem. Játsszatok barkochbát, szótagláncot, kő-papír-ollót vagy valamilyen számolós játékot (hány szék van az étteremben, hány kisgyerek van még ott? stb.)

5) Egy kis séta

Tudjuk jól, hogy étterembe menni egyfajta kikapcsolódás a családnak, és nem a legjobb, ha arról szól, hogy a felnőttek frászban vannak amiatt, hogy kibírja-e a gyerek nyűgösködés nélkül. Ha nem sajnáljuk az időt arra, hogy az asztaltól felállva felfedezőútra induljunk a kisebbekkel, nagy valószínűséggel jelentősen csökkenthetjük a türelmetlenség és éhség miatti “kiborulás” kockázatát. Nézzük meg velük, merre van a konyha, hol a mosdó, van-e kert, s ha igen, rejt-e az valamilyen izgalmas látnivalót (például állatokat).