Kisgyerek

A kisgyerekek nagy kedvence a böngésző

Szöveg nélküli böngésző könyv már a legkisebbeknek is élvezetes "olvasmány". Jó pár évig képes lekötni a gyerekeket.
2017. Április 06.

Egy közkedvelt és elismert gyermekkönyv-illusztrátor, Rotraut Susanne Berner munkáit ajánlja az anyaklikk blog.

A Naphegy Kiadónál megjelent Böngésző sorozat arra épít, hogy összefüggő szöveg, történet nélkül sok-sok képpel meséljen történetet. Nagyalakú, kemény borítású, színes, strapabíró. Folytatásos a sztori bennük lapról lapra és kötetről kötetre, persze szöveg nélkül –írja az anyaklikk. A szereplők és történetek tovább alakulnak, bonyolódnak, változnak minden évszakban.

Évszakokra bontva az évet mutatja be nem csupán a környezet, a természet változásait, hanem hangulatokat, ünnepeket, tevékenységeket.

Az aprólékos rajzoknak köszönhetően mindig akad újabb és újabb felfedezni való a képeken.

A mindennapok szinte minden kellékével, tárgyával vagy éppen ruhadarabjával, növényekkel és állatokkal találkozhat a gyerek a könyvben. A könyv szereplői állandóak, végigkövethetjük őket az adott évszakon. Arra is felfigyelhetünk, hogy milyen a szereplők viselkedése, gesztusa, stb. Alapvető szabályokat, összefüggéseket is megmutat. Színek, számok sem hiányozhatnak a könyvből – ezeket is meg lehet tanulni belőle.

Összeköthetjük az énekléssel, mondókákkal is: a tematikus történések mellé (pl. tavasz kertészkedős jelenet, karácsonyi készülődés) elénekelhetjük az oda illő gyerekdalokat neki, mondókázhatunk is mellé – olvashatjuk az anyaklikken.

És nem csupán ettől a szerzőtől találunk böngészős könyvet, hanem másoktól is. A böngészős könyvnek valószínűleg azért is van ekkora sikere, mert pont olyan mint egy mini, színes, érdekes, szöveg nélküli lexikon.

Kapcsolódó cikkeink:

Óvodásoknak készült mesekönyv a gyermekjogokról

Mit olvassunk a gyereknek?

Forrás: anyaklikk.cafeblog.hu/babaszoba.hu