Kisgyerek

Ennyi minden fejleszthető séta közben a gyerekkel

A séta az egyik legjobb módja az unalom, a nyugtalanság, a szomorúság vagy a nyűgösség elűzésének. A gyermekeddel való séta pedig garantáltan feltölt.
2020. Szeptember 18.
Ezért sétálj rendszeresen a gyermekeddel (Fotó: Getty Images)

A séta ideális lehetőség arra is, hogy többet beszélgethess a gyermekeddel, bővítsd az ismereteit a világról, erősítsd a kettőtök közti kötődést és élvezzétek az együtt töltött időt. A mother.ly összegyűjtött néhány remek tippet, mindezen lehetőségek kiaknázására!

Kérdezz

Az olyan kérdésekkel, hogy “Szerinted miért van zárva a bank a hétvégén?”, “Szerinted miért lehet eladó ez a ház?”, “Szerinted miért fedett a buszmegálló?”, és hasonlók segítik gyakorolni a beszédet, a nyelvet, gyarapítják a gyermek tudását, fejlesztik a problémamegoldást, és a környezetre való ráhangolódás képességét.

Meglepetések

Gyermeked boldogságára remek hatással lehet egy-egy séta közbeni “váratlan”meglepetés, és ezek az alkalmak is erősítik a kötődést. Álljatok meg a parkban buborékot fújni, fogyasszátok el az uzsonnát egy rögtönzött piknik keretében, hintázzatok, alkalmanként egyetek egy fagyit vagy sütit.

Fejlesszétek az érzékszerveket

A gyermeked érzékszerveit is élesítheted a séta közben, ha felhívod a figyelmét olyan dolgokra, hogy hallgassa meg a közelben lévő madár énekét, figyelje meg a repülőket az égen, ha különösen jó vagy kellemetlen illatot érez, próbálja meg kitalálni mi az, a parkban figyelje meg a természetet, érintse meg a harmatcseppet a leveleken és hasonlók.

Számoljatok

A számolást is gyakorolhatja a gyermek séta közben, ha olyan játékot játszotok minden nap, amely során bizonyos számú dolgot kell megtalálnia, például 7 kék autót, 5 kistestű kutyát, stb. Segítheted olyan kérdésekkel is, hogy “Eddig láttunk 3 kék autót, és ott áll a zebránál még 2 kék autó. Az mennyi is?”.

Egy kis “tudomány”

Ha egy tavat láttok, mondd el neki, honnan jön abba a víz, hogyan talál halat a kacsa, beszélgessetek az évszakok változásáról, ha lehulló levelek vannak a földön. Integessetek az árnyékaitoknak, és mondd el neki, hogyan keletkeznek ezek. Számos dolgot tanulhat meg a gyermeked a séták alkalmával.

Bővítsétek a szókincsét

A séta arra is remek alkalom, hogy az alap szókincsen túl bővíthesse a kicsi a szókincsét bizonyos témákban. Például egy építkezésnél nevezz meg mindent az építőmunkásoktól kezdve, a darun és a markolón át, a létráig és a téglákig. Kérdezd meg, van-e olyan, amit még ő észrevesz, és ha igen, hogy tudja-e a nevét annak a dolognak, és ha nem, akkor mondd el neki, hogy hívják.

Memória-tréning

Ha rendszeresen ugyanazokon az utakon jártok, akkor lesznek olyan dolgok, amiket mindig láttok majd: ezekre rákérdezhetsz a gyermeknél, hogy tudja-e, milyen szobor van a következő utcában, milyen bolt van a posta mellett, és hasonlók. Ha látod, hogy valami megváltozott, akkor kérdezd meg a gyermekedtől is, hogy “Nézd, olyan mintha valami más lenne. Szerinted mi változott?”.

Megalapozhatod a természet szeretetét

Ha időnként nem csak a parkba, hanem erdei sétára is mentek közösen, meg tudjátok figyelni a növényeket, az állatokat, meg tudtok állni egy kicsit elmerülni a természetben. Kerítsetek egy-egy sétabotot, ezzel akár rajzoljatok a sárba, énekeljetek állatokról, erdőről szóló dalokat. Minden évszakban menjetek hasonló sétákra, hogy lássa a természet változását.

Forrás: mother.ly