Kisgyerek

Ezért “rosszalkodnak” jobban a gyerekek, ha anyával vannak

Mi az oka annak, hogy másokkal nagyon jól tud viselkedni, de amikor veled van, előtör a gyermekedből a kisördög?
2023. Február 25.
kiabáló kisfiú
(Kép forrása: Getty Images)

A MomJunction szerint világszerte megfigyelték, hogy a gyerekek gyakrabban viselkednek rosszul, ha az anyával vannak, mint ha másokkal. Tehát, ha azon gondolkodsz, hogy vajon mit csinálhatsz rosszul, valójában semmit.

A portál szerint a gyermek azt akarja mondani „Szükségem van rád, anya!” a hisztin keresztül is, mint kommunikációs formán. A gyerekeknél általános, hogy bármilyen módon fel akarják kelteni az érdeklődést, főként akkor, ha még nem tudnak szavakon keresztül megfelelően kommunikálni. Érzékenyebbek lehetnek az édesanyjuk közelében, mert ő az, aki az alapvető szükségleteikről gondoskodik.

Valójában azzal, ha „kibújik belőlük ilyenkor a kisördög”, azt fejezik ki, hogy mennyire biztonságban és szeretetben érzik magukat a jelenlétedben. Tehát ez a viselkedés olykor éppen azt jelenti, hogy: „Jól érzem magam és boldog vagyok, amikor veled vagyok, anya”.

Ahogy arról korábban a Gyerekszoba.hu is írt a Psychology Today alapján, hogy valószínűleg azért lehet rosszabb a gyerekek viselkedése, amikor a szülőkkel vannak, mint amikor másokkal, mert komfortosan érzik magukat a szülőkkel. Tudják, hogy ha teljesen ki is borulnak valami miatt, ott lesznek a szülők, hogy megvigasztalják és támogassák őket. Ilyenkor annyira biztonságban érzik magukat, ahogy másokkal nem tudják, főként, ha a szülő nincs is a közelben, és emiatt azokban a helyzetekben visszafogottabbak lehetnek, és a legjobb viselkedésüket mutathatják.

Tehát ez nem feltétlenül jelent rosszat, de felmerülhet a kérdés, hogy mit érdemes ilyenkor tenni?

A portál szerint a legjobb, amit tenni lehet, elfogadni a gyermek hisztijét, és nem személyesnek venni ezt. Hagyj időt és teret a gyermeknek erre anélkül, hogy beavatkoznál, de ügyelj arra, hogy ne sértse meg magát vagy másokat.

Bátorítsd arra, hogy beszéljen arról, hogyan érzi magát. Hagyjd ellazulni és hogy önmaga lehessen egy óvodában vagy iskolában eltöltött, „jól viselkedős” nap után. De megtaníthatod neki, hogy más módok is vannak arra, hogy kifejezze az érzéseit, olyan tevékenységek, mint a mozgás, a futás, a játék a szabadban, vagy éppen az alkotás.

Ha a gyermek elég idős ahhoz, hogy megértse, mondd el neki, hogy mit érzel. A bizalom jele lehet ez a fajta viselkedés a jelenlétedben, de tanítsd meg neki, hogy szereted, mindig ott leszel mellette, de neked is vannak érzéseid, és megérdemled, hogy tisztelettel bánjon veled.

Néha a rosszalkodó, szemtelenkedő viselkedése azért van, hogy felkeltse a figyelmedet. Beszélj vele, és mondd el neki, hogy a köztetek lévő köteléket senki nem veheti el, és nem kell komisznak lennie veled ahhoz, hogy meghallgasd.