Gyerek

Természetben töltött idő: így hat a gyerekre

A felnőttkori mentális egészségre is nagyon pozitív hatással van, ha gyerekként a minél több időt töltünk a természetben - derítette ki egy spanyol kutatás.
2019. Június 02.
Kiegyensúlyozottabb felnőtt lesz, aki sok időt tölt a szabadban

Egy nagyszabású, mintegy 3585, 18 és 65 év közötti önkéntes bevonásával készült európai kutatásból az derült ki, hogy azok, akik gyermekként több időt töltöttek a természetben, jobb mentális egészségnek örvendtek, mint akik kevesebbet voltak a szabadban. A PHENOTYPE-projekthez kapcsolódó kutatás eredményeiről az International Journal of Environment Research and Public Health című szakmai lapban számoltak be

Az elmúlt időszakban egyre több vizsgálat foglalkozott azzal, hogyan hat az egészségünkre, elsősorban a pszichére az, hogy sokat vagyunk a szabadban, a természetben, de már a múlt században is születtek tanulmányok ennek pozitív hatásairól. “A természeti jelenségek ismétlődésében, abban, hogy az éjszaka után eljön a hajnal, a tél után pedig a tavasz, van valami gyógyító” – írta Rachel Carson 1962-ben, míg Albert Einstein így fogalmazott: “Minél jobban megismerjük a természetet, annál jobban képesek leszünk megérteni a világot.

Annak ellenére azonban, hogy tisztában vagyunk a természet pozitív hatásaival, mégis meglehetősen kevés időt töltünk a szabadban. Ráadásul, minél kevesebb időt van a természetben egy gyerek, annál kevésbé foglalkoztatja felnőttként a környezetének állapota.

“Kívánatos lenne, hogy minél elérhetőbbé tegyük a gyerekek számára a biztonságos és vonzó természetközeli környezetet” – fogalmazott a barcelonai Institute for Global Health városi tervezésért felelős részlegének igazgatója, Mark Nieuwenhuijsen. “A legtöbb országban a környezeti nevelés vagy a szabadtéri tevékenységek nem képezik részét a tantervnek. Szeretnénk felhívni minden döntéshozó figyelmét arra, mennyire fontos, hogy a gyerekek természetközeli játszótereken és zöldebb iskolai udvarokon tölthessék az idejüket.”

A természet pozitív hatásait más kutatások eredménye is megerősítette, egy 2017-es vizsgálat például úgy találta, hogy már egy rövid, húszperces családi séta is megerősítheti a szülők és gyerekek közötti köteléket. 

(via)

Ezt is érdemes elolvasni: