Kisgyerek

Mondatok, amelyek szorosabbra fűzik az anya-lánya kapcsolatot

Az anya-lánya kapcsolat egy csodálatos, életen át tartó erős kötelék. De azért, hogy ez a kapocs minél szorosabb legyen, érdemes tenni is. Az alábbi mondatok segítenek az anya-lánya kötelék megerősítésében.
2020. Január 16.
Mondatok, amelyek szorosabbra fűzik az anya-lánya kapcsolatot (Fotó: iStock)

Mindig meghallgatlak.

Lesznek olyan dolgok az életben, amit fájdalmas lesz hallanod a lányodtól, de mégis tudnia kell, hogy mindig ott leszel, hogy meghallgasd, még az ilyen helyzetekben is. Anyaként nem biztos, hogy minden döntésével, választásával egyetértesz majd, de óriási bizalom a részéről, hogy még ezeket is el tudja majd mondani neked. Ezt az egészséges kommunikációt segíti az, ha gyakran elmondod neki, hogy te mindig meg fogod hallgatni őt. Így te leszel az a személy, akihez támogatásért fog fordulni, és ki fogja kérni a véleményedet is, és így biztonságban érezheti majd magát.

Ha készen állsz rá, akkor javítsuk ki közösen.

Minden kapcsolatban történnek rossz dolgok, hibák, veszekedések, amikor sérül a bizalom. Nagyon fontos, hogy a lányod lássa, hogy hajlandó vagy a megoldáskeresésre, és hagysz időt neki, amíg erre ő is képes lesz. Biztosítsd arról, hogy nem a világ vége, ha veszekedtek, ha nem értetek egyet, lehet őszintén bocsánatot kérni, és kijavítani a dolgokat. Ezzel egy felbecsülhetetlen eszközt is adsz a lányodnak arra, hogy más kapcsolatait is meg tudjon majd javítani.

Mindig szeretni foglak.

Az anya-lánya szeretet egy nagyon erős kötelék, még akkor is, ha éppen nézeteltérés van a felek között. Ez a kötelék feltétel és korlátok nélküli, és mindig kitart – ezt mondd el minél többször a kislányodnak.

Büszke vagyok rád.

Azzal, hogy gyakran elmondod neki, mennyire büszke vagy rá, a lányodnak sokkal egészségesebb lesz az önbizalma. Egy kutatás szerint az idősebb gyermekek esetén a lányok 76%-a  arról számolt be, ha egy súlyosabb, komolyabb döntésről van szó, még mindig a szülők véleményét értékelik többre a barátokénál. Azok a lányok, akik tudják, hogy az édesanyjuk büszke rájuk, bátrabban kérik ki az anya véleményét még felnőttként is.

Fontos a számomra, hogy megbízz bennem.

A “Majd te is megérted, ha szülő leszel”, vagy “Ezt a te érdekedben teszem” mondatok éppen az ellenkező hatást, a tiltakozást képesek kiváltani a gyerekekből, ezekkel ugyanis azt üzeni a szülő, hogy ők még nem elég bölcsek, nem annyira értik a dolgokat, mint ő. Ha a lányodnak ezekben a helyzetekben inkább azt mondod, hogy fontos, hogy megbízzon benned, azzal nem becsméreled a képességeit, hanem a saját érettségi szintedre emeled, ami sokkal pozitívabb üzenet. Így pedig jobban el tudja majd fogadni a döntést, amit az ő nevében hozol – még ha nem is tetszik majd neki minden szülői döntést, egy idő után meg fogja érteni, hogy csak az iránta érzett szeretetedből fakadtak ezek.

A cikk forrása: mother.ly

Kapcsolódó írásaink: