Gyerek

Bebizonyították: az anya-lánya kötelék a legerősebb

Legyünk őszinték, nem tudjuk, mit tennénk anyánk nélkül. Legyünk akár trükkös tinédzserek, vagy akik az édesanyját öregkorában ápolja, nincs még egy olyan kapcsolat, mint ami anya és lánya között van. És ezt egy tudományos kutatás is bizonyítja.
2017. December 12.
Nincs még egy olyan kapcsolat, mint ami anya és lánya között van

Egy tanulmányban, melynek eredti célja az volt, hogy meghatározzák, a depresszió és más hangulati rendellenességek miért ragadnak át gyakran az anyukáktól a lányokra, a tudósok arra a következtetésre jutottak, hogy anyák és lányaik agyszerkezetének érzelmeket szabályozó struktúrája rendkívül hasonló.

A kapocs szignifikánsan nagyobb volt, mint az anya-fiú, az apa-lány és az apa-fiú kapcsolatok esetében – publikálták a kutatók a The Journal of Neuroscience-ban.

A szülőknek nagy genetikai és környezeti hatásai vannak az utódokra, ezt más néven generációk közötti hatásoknak nevezik. Bár az emberi agy generációk közötti transzmissziós mintázata gyakorlatilag ismeretlen, a kutatás eredménye azt sugallja, hogy a folyamatok széles körének, beleértve a hangulatszabályozást is magában foglaló kortikolimbicus áramkörök is mutathatnak matrilineális átviteli mintákat.

A kutatásban 35 egészséges családban vizsgálták a tudósok a szülők és utódok közötti kortikolimbikus szürkeállomány-tartalom (GMV) mértékét. Megállapították, hogy az anyai corticolimbicus GMV és a lányok pozitív korrelációi szignifikánsan nagyobbak voltak, mint a többi szülő-utód kapcsolat esetében.

Egyszerűbben fogalmazva, a nők sokkal inkább képesek anyjuk érzelmeire hangolódni, mint bárki más, és vica versa.

További anya-lánya cikkek: