Baba

8 dolog, amit ne mondj a lányodnak

Ha lányod van, nagyon figyelned kell arra, mikor mit mondasz. Könnyen előfordulhat, hogy egy jó szándékú megjegyzéseddel akaratlanul is kárt teszel benne egy életre.
2017. Július 12.

Ha lányod van, ügyelj arra, mit mondasz neki

Az alábbi 8 dolgot semmiképp se mondd neki. A womenshealthmag.com azt is elárulja, miért ne.

1. Ne mondd neki, hogy “zseni vagy!”

Ha azt szeretnéd, hogy erős és sikeres nő legyen belőle, akkor ne azt hitesd el vele, hogy ő egy született zseni, hanem azt, hogy bármire képes. Mindig az erőfeszítését, a kitartását ismerd el, azt, ha keményen megdolgozott valamiért és el is érte azt. Ha kitartóvá neveled őt, mindent el fog tudni érni az életben.

2. Ne tegyél rossz megjegyzéseket saját magadra

Az oké, hogy az ő testalkatára nem mondasz semmi csúnyát, de a sajátoddal se tedd ezt. Ha azt látja, hogy te nem szereted önmagadat, az az ő érzésit is negatívan befolyásolhatja. Ne feledd, a kislányodnak te vagy a példaképe, ahogyan te viselkedsz, az óriási hatással lesz rá. Szeresd a tested, hogy ő is szeresse a sajátját.

3. Ne mondd neki, hogy a lányok bármit meg tudnak csinálni

Akár tetszik, akár nem, vannak dolgok, amikben a fiúk igenis jobbak. Sokszor ügyesebb sportolók, jobb matematikusok. De ezzel nincs semmi baj. Természetesen a lányod is kipróbálhat bármit, a lényeg az, hogy ha nem sikerül ugyanolyan jó eredményt elérnie például magasugrásból, az ne okozzon neki lelkiismeretfurdalást.

4. Ne szembesítsd azzal, hogy meghízott és többet kell mozognia

Manapság már kötelező vékonynak lenni, ilyen sajnos a társadalmi nyomás. A sport azonban ne legyen a fogyókúra eszköze. Ha úgy látod, súlyfelesleggel küzd a gyermeked, javasolj neki közös biciklizést, ami erősebbé és egészségesebbé tesz mindkettőtöket. Soha ne bélyegezd meg a lányodat azzal, hogy kövér. A testmozgás ne legyen számára büntetés, mutasd meg neki, hogy a sport kifejezetten jó móka.

5. Ne mondd, hogy “a fiúk már csak ilyenek”

Sokszor alábecsüljük a fiúk játékát. Durvák, erőszakosak, fájdalmat okoznak a lányoknak. Nem kell, hogy a lányodban az rögzüljön, ez teljesen természetes és elfogadott, ezért ne mondd neki, hogy “a fiúk már csak ilyenek”. Mondd el neki nyugodtan, hogy az erőszakosság nem helyes.

6. Ne dicsérd meg csak a külseje miatt

Ne tanítsd már most arra a lányodat, hogy a külső a legfontosabb, ne csinálj ebből nagy ügyet. Inkább dicsérd meg az elért eredményeit, a kedvességét, a kemény munkáját, a szorgalmát.

7. Ne kényszerítsd arra, hogy puszit adjon a nagynéninek

Ha nem akarja megpuszilni, megölelni a nagynénit, ne kényszerítsd rá. Azzal csak azt érezteted vele, hogy ha kérnek valamit, akkor adni kell, ha akarja, ha nem. Pedig ez nem így van. Hadd döntse el ő, mi történik a testével, hadd létesítsen fizikai kapcsolatot azzal, akivel szeretne és akkor, amikor szeretne.

8. Ne tiltsd meg neki, hogy fogdossa magát

Nincs abban semmi kivetnivaló, ha megérinti a saját intim testrészét a kislányod. Arra ügyelj csak, hogy ne a családi vacsora közepén kezdjen el a pelenkájában matatni. Meg kell tanítanod neki, hogy mindennek megvan a helye és az ideje. Mondd neki, hogy “mi nem szoktunk a vacsoraasztalnál a saját testrészeinkkel játszani, menj a szobádba és csináld ott egyedül.”

Ezt csináld

Ügyelj a szavaidra. Amiket ma mondasz neki, a jövőben óriási hatással lesz rá, önképére, viselkedésére. Legyél neki jó példakép. A lányod figyel a szavaidra és a tetteidre egyaránt. Ha azt szeretnéd, hogy kedves, szerető, nagylelkű, önmagához hű felnőtt váljon belőle, légy te magad is ilyen már most!Kapcsolódó cikkek: