Gyerek

Már 6 éves koruktól kevesebbnek érzik magukat a lányok

Erősen hatnak a gyerekekre a nemi sztereotípiák: a New York-i, a Princeton és az Illinois Egyetem friss kutatása szerint hatéves korukra a lányokba beleég a tudat, hogy a fiúknak vannak "kiemelkedő" képességeik.
2017. Február 07.

A lányoknak kevesebb az önbizalmuk

Innentől kerülik azokat a tevékenységeket, amelyek kiemelkedő képességeket igényelnek.

A Science című szaklapban publikált kutatás szerint a gyerekekre korán hatnak a sztereotípiák, amelyekkel találkoznak: a kislányok már hatévesen sem saját nemükhöz kapcsolják a kiemelkedő teljesítményt, míg a fiúk esetében hasonló probléma nem figyelhető meg.

“Természetesen az, hogy a kiemelkedő teljesítményt a férfiakhoz kötjük, minden tudományos alapot nélkülöz, ennek ellenére az általános vélekedés – sztereotípia – komoly hatással van a kislányok ambícióira is. Mindez azt is befolyásolja, hogy később hogyan választanak pályát” – foglalja össze a lényeget a kutatást vezető Sarah-Jane Leslie, a Princeton munkatársa. Következtetéseiket 5-7 év közötti gyermekeken végzett kísérletek alapján vonták le, például a kicsiknek meg kellett mondani, hogy egy képzeletbeli történetben ki volt “nagyon okos”. Az 5 évesek még egyenlő mértékben mondták ezt a mesében szereplő férfira és nőre, a 6 és 7 évesek közt a lányok már kisebb arányban említették a nőket, mint a fiúk a férfiakat.

A szakember szerint komoly problémát jelent, hogy a patriarchális kultúrában a kiemelkedő képességeket ösztönösen a férfiakhoz kapcsoljuk, és ez hatással van a lányok, illetve később a felnőtt nők pályaválasztására is: a nők ugyanis kerülik azokat a területeket, ahol a kiemelkedő képességek is az elvárások között szerepelnek.

Érdekesség, hogy a kutatás során kiderült, hogy nincs eltérés a kislányok és a kisfiúk érdeklődése és intellektuális teljesítménye között ötéves korban, ennek ellenére nem sokkal később a lányok már kerülik a kiemelkedő képességeket igénylő feladatokat, míg a fiúk ezzel szemben magabiztosan vállalják a kihívásokat.

Ezek is érdekelhetnek gyermeknevelés témában:

Forrás: Medipress