Kisgyerek

Innen tudod, hogy a gyermeked okos lesz!

Attól a pillanattól kezdve, hogy a gyermekünk megszületik, tudjuk, hogy rendkívüli csemete. Minden egyes fejlődési mérföldkő elérése pedig megerősíti a szülőket abban, hogy biztosan zseni a gyermekük.
2017. Január 04.

Jelek, melyekből hamar kiderül: okos lesz a gyermeked

Vannak, akik meg vannak győződve arról, hogyha az 5 hetes gyermekük magától átfordul a hasáról a hátára, az a zseniség jele – amiért nem lehet egy rossz szót sem mondani a szülőkre, hiszen nincs olyan édesanya vagy édesapa, aki ne lenne elfogult – írja a romper.com.

Bár nem feltétlenül a fenti példa támasztja alá, hogy megszületett az új Einstein, de azért van pár olyan jel, amiből lehet arra következtetni, hogy okos lesz-e a gyermekünk vagy nem.

1. Kivételes memória

Szakértők szerint akár egy csecsemő is emlékezhet múltbeli eseményekre, például arra, hova van elrejtve a kedvenc játéka. Vagy ha éppen hamar felismeri az arcokat vagy a helyszíneket, az is utalhat a gyermek tehetségére. A jó memória pedig minden életkorban hasznos készség.

2. Fókuszál

Jó jel, hogyha a gyermek már egészen pici korában tud koncentrálni. De honnan tudhatjuk, hogy valamire fókuszál valamire? Ezt nehéz lenne megmondani, hiszen a gyerekek gyakran többet tudnak, mint amennyit bevallanak. Figyeljünk oda rájuk, amennyire csak tudunk!

3. Következtetés

Felnőttként nem nehéz bizonyos következtetéseket levonni. Például ha valaki kocsiba ül, jó eséllyel be is indítja azt és megy vele valahova. A kisgyerekeknél ez már nem annyira egyértelmű. De a magas intelligenciára utalhat, ha össze tudja tenni a dolgokat, például ha kimész a konyhába, akkor nagy eséllyel étellel fogsz visszatérni.

4. Az idősebbek társaságát keresi

Van olyan gyerek, aki inkább az idősebb gyerekekkel, vagy a felnőttekkel szeret jobban lenni. Egyes tanácsadók szerint ez is tehetséges gyerekek ismérve lehet, hiszen arra utalhat, hogy nem csupán jól érzi magát a társaságukban, hanem tanulni is akar tőlük.

5. Beszélgetés

A nyelvi készségek és az intelligencia között van összefüggés. A korai és választékos kifejezés az értelmes gyerekekre jellemző.

6. Nem alszik jól

Akár újszülöttről, akár iskolás korú gyermekről legyen szó, az egész családra kihatással van, ha a gyerek nem alszik jól. Vigasz lehet az, hogy az értelmes gyerekek rosszul alszanak.

7. Nyitott

Számos történelmi személyiség volt introvertált, de ha a gyermek fiatalon eleven, az a magas intelligenciát jelzi. A fejlett humorérzék és a szociális készségek ugyanis erre utalnak.

8. Érzékenység

Nagy szív, nagy agy – így lehetne ezt nagyon egyszerűen összefoglalni. A tehetséges gyerekek érzelmileg intenzívebbek, mint mások, az empátia pedig összefüggésben van az intelligenciával.

9. Igazi sajtkukac

A szülők számára fárasztó lehet egy igazi örökmozgó, de nyugtassuk magunkat azzal, hogyha a gyerek folyamatosan izeg-mozog, akkor talán tehetséges felnőtt lesz belőle.

10. Hobbi

Jó jel, hogyha a gyermek egy adott terület iránt fokozott érdeklődést mutat. Ki tudja, talán a kicsi kiemelkedő tehetség lehet, legyen akár szó művészetről vagy sporttól. Bátorítsuk, támogassuk őt!

11. Könyvmoly

A sztereotípia talán igaz lehet: amelyik gyerek folyamatosan a könyveket bújja, felnőtt korában intelligensebb lehet a társainál.

Kapcsolódó cikkeink: