Gyerek

A jól rajzoló gyerekek között rejtőznek a jövő zsenijei

Több ezer ikerpár képességeinek alakulását vizsgálták a kutatók négyéves kortól.
2014. Szeptember 02.

Az Independent brit lap értesülései szerint az Ikrek Korai Fejlődési Tanulmánya (TEDS –Twins Early Development Study) nevű vizsgálatban 7750 ikerpár képességeit mérték fel a londoni King’s College kutatói. Az eredmények azt mutatják, hogy akik pontosabban tudtak 4 éves korukban lerajzolni egy embert, azoknál valamivel magasabb volt az esély, hogy egy 14 éves korukban elvégzett intelligenciateszten jobban teljesítsenek.

A nagyobb kutatás részét képező TEDS-felmérés során a részt vevő gyerekek szüleitől azt kérték, hogy gyermekeiket kérjék meg egy általuk ismert személy lerajzolására. A műveket egy 0-12 közötti skálán értékelték, ehhez megvizsgálták, hogy mennyire pontos a rajz, illetve, hogy ábrázol-e minden lehetséges testrészt, például a kart, lábat, fejet, szemet, orrot, szájat, fület, hajat. Ha például a gyerek egy olyan alakot rajzolt, amelynek minden végtagja megvan, de nincsenek arcvonásai, 4 pontot szerzett.

„Az összefüggés nem túl szoros, vagyis, bár az eredmények érdekesek, azoknak a szülőknek sem kell aggódnia, akiknek a gyereke nem feltétlenül leendő festőművész” – magyarázta Dr. Rosalind Arden,a kutatás vezetője. „A rajzkészség nem az egyetlen kizárólagos tényező, amely az intelligenciát befolyásolja, számtalan faktort kell figyelembe venni, genetikai és környezeti tényezőket is, amelyek a későbbi élet során az intelligenciát alakítják.”

A kutatók azt is megvizsgálták, hogy a rajzkészséget milyen gének alakítják. Ehhez egypetéjű és kétpetéjű ikreket vizsgáltak. Előbbieknél jóval nagyobb hasonlóság mutatkozott a gyerekkori rajzok között, amely genetikai kapocsra enged következtetni.

„Ez nem jelenti még azt, hogy létezne „rajz”-gén” – hangsúlyozta Dr. Arden. „Egy gyerek rajzkészsége is több tényezőből épül fel, mint például a megfigyelőképessége, vagy az, hogyan tartja a ceruzát. Egyelőre még messze vagyunk attól, hogy megértsük, milyen hatással vannak a gének az ehhez hasonló tevékenységekre.”

A kutatási anyag a Psychological Science című szakfolyóiratban jelent meg.

Forrás: Medipress