Gyerek

Ötletek rajzolós játékhoz a gyerekekkel

Egyszerre kreatív és szórakoztató rajzolós játékötletek, amiket elővehettek otthon, vagy akár várakozás közben is.
2024. Január 07.
testvérek rajzolnak
(Kép forrása: Getty Images)

Együtt rajzolás

Otthon is remek rajzolós játékötlet, de jól jöhet akkor is, ha valahol hosszabb ideig kell várakoznotok. Ehhez semmi másra nem lesz szükség, csak egy rajzlapra, és ceruzára/zsírkrétára/filctollra. A papírra közösen alkottok majd egy képet: először rajzoljon rá valamit a gyermeked, majd utána te, aztán ismét a gyermeked, és ezt követően megint egészítsd ki te valamivel a rajzot – és folytassátok ezt így tovább, amíg kedvetek van hozzá. A kreatív játék mellett a körök váltását is tanítja ez az elfoglaltság.

Firka-minták

Ennél a játéknál ceruzával firkálj valamit a rajzlapra vagy tegye ezt a gyermeked. Ezután nézzétek meg a firkát, majd színes ceruzával vagy filctollal emeljetek ki belőle mintákat, amiket megláttok benne. A kiemelt mintát ezután ki is lehet színezni.

Hajtogatós-rajzolós

Ha több gyerekkel rajzoltok, akkor nagyon jó móka lehet az a játék is, amikor közösen kell megrajzolnotok egy emberkét vagy egy állatot. Itt először mindenkinél legyen egy papír, amire először rajzoljatok fel egy fejet és egy nyakat – ügyeljetek arra, hogy ne lássátok egymásét. Ezután hajtsátok be a lapot úgy, hogy rejtse el, amit rajzoltatok: tehát úgy lehessen folytatni a nyaktól a rajzolást, hogy ne lássa a másik, mi van a papíron eddig. Ezután adjátok tovább a lapot balra vagy jobbra. A hozzátok került lapra most rajzoljatok egy felsőt és karokat, majd megint hajtsátok be és adjátok tovább. Ezután jön még az alsó rész, a lábak, és miután ezt is tovább adtátok, jöhet egy cipő is. Amikor kész, hajtogassátok ki a papírt, és nézzétek meg, mi jött ki belőle. A játékot játszhatjátok állatokkal is, vagy akár különböző szörnyecskéket, fantázia-lényeket is felrajzolhattok.

Simon mondja – rajzolós változat

A Simon mondja… játékot játszhatjátok rajzolós változatban is, ha több gyerekkel együtt játszotok. A játék elején válasszatok ki egy irányítót, mindenki más pedig kapjon egy papírt és egy rajzeszközt. Az irányító mindig mondja meg, hogy mit rajzoljanak a rajzolók – például egyszerű formákat, mint kör, négyzet, hullámvonal, csiga, vagy olyan objektumokat, mint ház, hegy, fa, és hasonlók, bármit, ami eszetekbe jut. A végén hasonlítsátok össze, hogy mennyire eltérőek lettek a rajzok – még úgy is, hogy ugyanazokat a dolgokat rajzolták fel a papírokra.

Árnyékrajz

Ragasszatok fel egy nagyobb rajzlapot a falra, majd zseblámpával vetítsétek rá különböző tárgyak árnyékát és rajzoljátok körbe ezeket. Akár egy egész jelenetet megrajzolhattok így. Ha készen vannak a körvonalak, vegyétek le a papírt, és színezzétek ki az alakokat.

Öt pontból emberke

Rajzolj fel egy papírra öt pontot, majd a gyermeked rajzoljon fel rá úgy egy emberkét, hogy minden pont benne legyen. Az egyik pontnál legyen a feje, egy-egy pontnál pedig az egyik és másik kar, illetve láb.

Rajzolós-kitalálós

Ez gyakorlatilag az activity játék rajzolós része, ami nagyon jó szórakozás lehet, ha többen vagytok. Alkossatok két csapatot, majd az egyik csapatból legyen valaki az első rajzoló. A másik csapat találjon ki egy feladványt, amit a rajzolónak le kell rajzolnia, a csapattársainak pedig ez alapján kitalálnia.

Mit rajzoltam?

Ennél a játéknál az egyikőtök rajzoljon fel az ujjával valamit a másik hátára, aki pedig rajzolja fel ezt az előtte lévő rajzlapra. Nem kell egyszerre a teljes képet felrajzolni a hátra, érdemes vonalanként haladva, hogy a papírra rajzoló jobban le tudja követni.

Hogy érzi magát? Rajzold le!

A kisebb gyerekeknek segíthet ez a játék is tanulni az érzéseket. Ehhez rajzolj fel filctollal egy lapra több fejet nyakkal, amikre csak az orrot, a füleket és esetleg a hajat rajzold fel. Ezután mondj egy érzést (például boldog, mérges, álmos, szomorú stb.), és a gyermeked próbáljon olyan arckifejezést felrajzolni az egyik fejre.

(Források: artfulparent.com, craftwhack.com, teachingexpertise.com)