Kisgyerek

Egyszerű módszerek, hogy erősíthesd a kötődést a gyerekkel

Ahogy a levegő, a víz vagy az étel létfontosságú egy kisgyereknek, úgy a szülőkhöz való kötődés is. Amikor nem érzik elég erősnek a köteléket, az észrevehető a viselkedésükön is, és elkezdhetnek hisztizni, nyafogni, és akár agresszívak is lehetnek.
2020. Április 02.
Egyszerű módszerek, hogy erősíthesd a kötődést a gyerekkel (Fotó: Getty Images)

Különösen a stresszes időszakokban nehéz erősíteni a kötődést, főként mert a gyerekeknek szüksége van a hosszú, együtt töltött, minőségi időre, azonban ezt nem mindig engedik a körülmények. Ha a mostani feszült időszakban csak kevesebb időtök jut erre, akkor is fontos erősíteni a kötődést. Például a következő, egyszerű és gyors módszerekkel.

Időzíts egy kis “Különleges Idő”-t

Állíts be egy időzítőt 10 percre, és mondd azt a gyermekednek, hogy most jön egy kis “Különleges Idő”, és azt csinálhattok, amit csak ő akar. Meg fogsz lepődni, ez mennyire jól fog esni mindkettőtöknek! Tartsatok ilyet annyiszor egy nap, ahányszor csak tudtok!

Teljes figyelem

Ha a gyermeked beszél valamiről, miközben te dolgozol, vagy vacsorát főzöl, stb., állj meg egy pillanatra. Ülj le vele szembe, vedd fel a szemkontaktust, és a teljes figyelmedet fordítsd felé. A multitasking ugyanis könnyen összezavarhat, ezért sokkal jobb, ha félbehagyod, amit csinálsz, és arra a rövid időre, amíg elmondja, mi foglalkoztatja, rá figyelsz. Neked is jól fog esni ez az apró szünet, ő pedig nagyon hálás lesz a figyelmedért.

Ezt tedd, ha nyafog

Amikor a gyereknek nem tetszik valami, és emiatt ingerlékeny vagy ideges lesz, nekiállhat nyafogni. Változtasd meg ilyenkor a hangulatát, hogy jobban érezze magát. Ha például nyafog, mert nem adsz neki több csokit, mondd, hogy “Nem, nem engedhetem, hogy több csokit egyél, így is túl édes vagy!”, majd öleld meg. Ha a testvérével veszekszik, mert nem adja oda neki azt a játékot, amivel ő játszik, válaszd szét őket, és mondd neki, hogy “Nem, ezt nem engedhetem, a büntetésed, hogy addig ölelgetlek, amíg bírom!”. Így a kedve máris derűsebb lesz, hiszen sokszor nem vágyik másra, mint a figyelmedre.

Hibázz!

A kisebb gyerekek nagyon szórakoztatónak találják, ha a felnőttek hibáznak, ezen nagyon jókat tudnak derülni. Ha például kiviszel valamit a szobából, ejtsd le véletlenül, majd hívd fel a figyelmed a hibára, vagy ha elgépelsz valamit, olvasd fel viccesen az adott szót, mondatot, hogy nevethessen. Ezek nagyon apró dolgok, de a közös nevetés mindig segít erősíteni a kötődést!

Olvassatok együtt

Egy rövid könyv vagy egy fejezet egy hosszabból jó módszer lehet a kikapcsolódásra, képernyőidő nélkül. Az olvasás azokban a pillanatokban a legjobb, ha a játékban már kifáradtatok, de szeretnétek időt tölteni együtt.

Végezzétek együtt a házimunkát

Már a legkisebb gyerekek is be tudnak segíteni a házimunkába, ami még jól is jön, ha délutánra/estére elfáradsz – így nem kell egyedül csinálnod mindent. Adj a korának megfelelő, egyszerű feladatokat, a lényeg, hogy együtt legyetek, és a feladatok közben is tudjatok csevegni.

Vezessétek le a fáradt gőzt aktív játékkal

A gyerekek különösen a nap végén képesek feszültté, stresszessé válni. Ilyenkor elég, ha egy gyors, 10-15 perces aktív játékot játszotok, amitől elfáradnak, és levezetik a feszültséget. Legyen ez egy párnacsata, egy kis ugra-bugra, a lényeg, hogy aktívabb legyen. Ez jól fog esni mindenkinek!(Cikk forrása: mother.ly)