Kisgyerek

Egy TikToker anya szerint ez a 9 perc a legfontosabb a napban

Ha valaha is elgondolkodtál azon, hogy vajon elég időt töltesz-e a gyerekeddel a nap folyamán, egy anya a TikTokon megosztott egy videót, amiben megmutatja melyik az a kilenc perc, ami a legnagyobb hatással van egy gyerek napjára.
2024. Április 12.
olvasás anya-lánya
Kép: Getty Images

Az anya szerint a legfontosabb percek: az ébredés utáni három perc, az iskolából vagy az óvodából való hazaérkezés utáni három perc, valamint a lefekvés előtti három perc. Nyilván minden együtt töltött perc számít, de szerinte ezek a legfontosabb pillanatok egy kisgyerek napjában.

@iamsaramartinez I always struggle with mom guilt and questioning if i was present enough. If this is true or not, I do find setting aside specific time to be present with my toddler (no phones out, etc) has made a positive impact. #raisingkids #parenting #parentingtips #parentingtip #childpsychology #raisingtoddlers #toddlerparents #toddlermom #presentparenting #toddlermama #raisingchildren ♬ Bloom (Bonus Track) - The Paper Kites

Vajon tényleg ez a kilenc perc a legfontosabb? Mit mondanak a szakértők?

Joanna Seidel, szociális munkás, a Toronto Family Therapy & Mediation Intézet klinikai igazgatója szerint a videó valószínűleg a kötődéselméletre utal, vagyis arra, hogy a szülő segít a gyermeknek, hogy biztonságban és védve érezze magát. Kutatások szerint a szülő és a baba közötti kötődés minősége hatással lehet a szociális és érzelmi fejlődésére.

„Azok a percek, amelyekre az anya a videóban utal, mind jelentősek, ezek a rutin és az átmenet időszakai, tehát olyan pillanatok, amikor kiemelten fontos a szülői szerepvállalás” – magyarázza Seidel a Parents.com-nak.

Bár a videónak van létjogosultsága, sok szülő számára, aki megpróbálja megtalálni a munka és a magánélet egyensúlyát, biztosan nem reális. Alesia Limongelli, aki maga is próbál lavírozni a család és a munka között úgy fogalmazott, hogy ez egy nagyszerű koncepció, de nem szabadna csak ezeknek a pillanatnak kiemelt jelentőséget tulajdonítani. „Ahelyett, hogy azok a bizonyos percek valahogy fontosabbak lennének a többinél, szerintem ez jó emlékeztetőül szolgál arra, hogy minden nap szánjunk időt – még ha csak néhány percet is – arra, hogy tudatosan jelen legyünk a gyerekünk életében, vele együtt legyünk”– mondja Limongelli. 

Seidel egyetért ezzel. Ahelyett, hogy bűntudatot éreznél, inkább alakítsd át ezt a mintát úgy, hogy az neked és a családod időbeosztásának megfeleljen. 

„Néhány ötlet: igyekezzünk minden nap együtt étkezni. Munka után legyen idő arra, hogy elmenjetek a játszótérre vagy akár a fürdési idő is lehet közös pillanat”– mondja Seidel. Ezekben a együtt töltött időkben pedig próbáljunk meg tudatosan jelen lenni, valóban közösen együtt lenni a gyerekünkkel.