Gyerek

Ilyen előnye lehet a mindfulnessnek a gyermeknél

A mindfulness, azaz éber figyelem, tudatos jelenlét gyakorlata nagyon hasznos lehet a gyerekeknek is.
2022. Január 13.
Ilyen előnye lehet a mindfulnessnek a gyermeknél (Fotó: Getty Images)

A tudatos jelenlét azt jelenti, hogy teljes figyelmet fordítunk valamire – le kell lassítani, hogy valóban észrevegyük, hogy mit csinálunk.

Maureen Healy, a Growing Happy Kids (Boldog gyerekeket nevelni – a szerk.) és további könyvek szerzője, oktató a psychologytoday.com portálon megjelent cikkében ír arról, hogy a gyakran kapja meg azt a kérdést, hogy “Mi az az egyetlen dolog, amit a szülőknek, a tanároknak és a szakembereknek ajánlana, hogy ma segítsenek vele a gyerekeknek?”, amire sokszor azt válaszolja, hogy tegyék a napi rutin részévé a mindfulness tevékenységet. Ez nem vesz igénybe sok időt, és valami olyan, ami segít megtanulni a gyermeknek, hogyan lassítson le, nyugodjon meg, és apránként azt, hogyan hozzon jobb döntéseket. A szakember szerint ha az élet végső soron a döntéseink összessége, akkor az,  hogy hogyan tanulunk meg helyesen haladni (jobb döntéseket hozni menet közben), az a rugalmasság, az érzelmi egészség és végső soron a boldogabb élettapasztalatok elengedhetetlen készsége.

Azok a gyerekek, akik megtanulják, hogyan kell lassítani a felgyorsulással szemben, fejlesztik annak a képességét, hogyan hozzanak jobb döntéseket. Ahogy a New York Times riportere, David Gelles írja: “A mindfulness elősegíti a prefrontális kéregben irányított készségeket, például az összpontosítást és a kognitív kontrollt, ezért különleges hatással lehet az olyan készségek fejlődésére gyermekkorban, mint az önszabályozás, az ítélőképesség és a türelem.”

Healy szerint más szóval, az agynak azok a részei, amelyeket a figyelemmel kapcsolatos stratégiákkal edzhetünk, ugyanazok, amelyek segítenek a gyermeknek az érzelmi tudatosság és egyensúly kialakításában. A kutatások szerint azok a gyerekek, akik az iskolában gyakorolják a mindfulnesst, lényegesen nagyobb valószínűséggel mutatnak kooperatív, együttműködő és proszociális, segítő, a közösséget szem előtt tartó viselkedést. A tanulmányok szerint az otthoni mindfulness gyakorlatok is hozhatnak pozitív eredményeket.

A szakember példaként említi a 8 éves Noaht, aki egy tanórán megtanulta, hogyan vegyen mély lélegzetet, hogy megnyugodjon, ami egy nagyon hatékony mindfulness eszköz. Mielőtt ezt alkalmazta volna, tett olyan dolgokat, amiket később megbánt, például meglökte a húgát, vagy kiabált az anyukájával az esti alvás előtti rutin során. De a mély lélegzetvétel gyakorlatával gyakrabban tudta megnyugtatni magát, és nem volt annyi kitörése.

A mindfulness eszközök teret teremtenek az inger és a válasz között, hogy a gyerekek okosabb döntéseket hozzanak. Segít lelassulni, és látni, hogy több lehetőség is van arra, hogy kezelje, ami addig gyakran problémás volt.

Miért van szükség a tudatos jelenlétre?

A Kids Health szerint a mindfulness segíthet:

 • jobban figyelni
 • hogy kevésbé terelődjön el a figyelmünk
 • többet tanulni
 • nyugodtabbnak maradni stresszhelyzetben
 • nem túlidegeskedni a dolgokat
 • lelassítani a rohanás helyett
 • jobban odafigyelni másokra
 • türelmesebbnek lenni
 • jobban boldogulni
 • boldogabbnak érezni magunkat, jobban élvezni a dolgokat

A mindfulnesst bárki gyakorolhatja. A Kids Health ad egy kis segítséget ahhoz, hogyan kezdjünk hozzá mi magunk és a gyermekünk is.

Ezek az alapvető lépések:

 1. Üljünk nyugodt, kényelmes testhelyzetbe. Válasszunk valamit, amire összpontosítani szeretnénk a figyelmünket, például egy szót, amit a fejünkben ismételgetünk, vagy éppen a légzésünkre.
 2. Ha például a légzésünkre összpontosítunk, lélegezzünk a szokott módon, miközben egyszerűen csak figyelünk arra, hogyan is lélegzünk. Akár be is csukhatjuk a szemünket. Figyeljünk minden egyes lélegzetet a be- és kilégzés során. Figyeljünk tudatosan, de ne erőltetten.
 3. Vegyük észre, amikor az elménk elkalandozik attól, hogy a légzésünket figyeljük. Például, ha azon kezdünk gondolkodni, hogy mi lesz ma az ebéd.
 4. Ha észrevettük, hogy a figyelmünk elkalandozott, emlékeztessük magunkat kedvesen arra, hogy ismét figyeljünk a légzésünkre – ezzel tudjuk edzeni a figyelmet.
 5. Lélegezzünk, lazítsunk, továbbra is figyeljünk a légzésünkre. Érezzük például azt a pontot, ahol a levegő csiklandozza az orrlyukunkat? Tudunk figyelni a hasunk vagy a mellkasunk mozgására légzés közben? Amikor elterelődik a figyelmünk, mindig fordítsuk vissza a légzésre. Próbáljuk meg ezt a gyakorlatot 5 percen át végezni.

Forrás: psychologytoday.com, kidshealth.org