Baba

Így segíti az ősz a mentális jólétet

Alma, sütőtök, meleg pulcsi, hűvös idő - általában ezek jutnak először eszünkbe, ha az őszre gondolunk. Ami kevésbé nyilvánvaló, hogy az ősz a mentális jólétünket segíti elő.
2020. Október 12.
Így segíti az ősz a mentális jólétet (fotó: Getty Images)

A változás elfogadása

A legmeghatározóbb az őszben a változás. A hőmérséklet csökken, a levelek megváltoztatják színüket, a napok folyamatosan rövidülnek. A külső tényezők arra ösztönözhetnek bennünket, hogy átgondoljuk a mindennapjainkat és a kapcsolataink változását.

“Néhány ember a változásra hasonló módon reagál, mint egy jelentős veszteségre: bánattal” – mondta a psychologytoday.com-nak Dr. Melissa Gratias, pszichológus, író, előadó. “Ezek az érzések érthetőek, de ahhoz, hogy ellenállók és boldogok legyünk, az elfogadás felé kell igyekeznünk.”

“Az ősz emlékeztet minket arra, hogy a változás természetes, vannak előnyei és hátrányai is. A levelek lehullanak a fákról, de mulcs lesz belőlük és ezzel az újnak, a növekedésnek ágyaznak meg” – mondja Gratias. “Olyan ez, mint a kamaszkor: szeszélyes, ingerült, de ez alapozza meg a gyerekek későbbi függetlenségét.”

Éber tudatosság, tudatos jelenlét

Az ősz örömteli kikapcsolódást is kínálhat. Már nincs olyan forróság, mint nyáron, de még nincs olyan hideg sem, mint télen. Éppen alkalmas az idő arra, hogy a természetben időt töltsünk.

A tudatos jelenlét a természetben könnyebben átélhető. Ezt számos kutatás is alátámasztja. “A természet hozzájárul ahhoz, hogy a jelenben legyünk” – mondja Julianne Schroeder, jógatanár, előadó, tanácsadó. “Az érzelmi, mentális szorongásaink forrása általában a múlton való rágódás vagy a jövőtől való félelem, aggodalom. Az éber tudatosság áthangolja az agyat arra, hogy itt és most legyünk.”

Schroeder az alábbi gyakorlatot ajánlja a tudatos jelenlét gyakorlásához:

1. Menj ki.

2. Figyeld meg, mit látsz magad körül, a levelek változását, a színek változását.

3. Figyeld meg mit érzel, figyeld a levegővételedet, a talaj szilárdságát a lábad alatt, a szellő hűvösségét.

4. Hallgasd meg a hangokat magad körül: a levelek susogását, a mókusok hangját.

5. Maradj kint, ameddig csak jólesik.

6. Térj vissza a tevékenységedhez, nyugodtabbnak érzed magad és jobban tudsz összpontosítani.

Kapcsolatok megújítása

“Az ősz csodálatos időszak a hagyományok ápolására, amelyek összehozzák az embereket” – mondja Annie Hsueh, klinikai szakpszichológus, párterapeuta. “A társadalmi kapcsolatok nagyon lényegesek az érzelmi egészségünk szempontjából” – teszi hozzá. A hagyományok, családi és baráti összejövetelek hozzájárulnak a kötelékek megerősítéséhez, közös emlékek megszületéséhet és a folytonosság érzetéhez. Azt jó, ha észben tartjuk, hogy a közös hagyományaink idővel változhatnak, de ebben az estben is erőforrások maradnak.