Gyerek

Hét terület, ahol fontos most a tudatosság

Tudatosság, mindfulness, reziliencia, mind-mind menő, trendi szavak napjainkban, de vajon tényleg tudatosak vagyunk?
2020. Augusztus 17.
Hét terület, ahol fontos most a tudatosság (fotó: Getty Images)

Napjaink rohanó világában nem árt néha megállni kicsit, venni egy mély levegőt, körülnézni és kicsit kívülről szemlélni világunkat, hogy megtaláljuk a számunkra kijelölt utat. A Generali a Biztonságért Alapítvány most ebben próbál segíteni és az egészségmegőrzés, gyermekvédelem, közlekedésbiztonság témakörökben összegyűjtötte az élet azon 7 területét, ahol megéri tudatosan viselkednünk. Lássuk a listát!

1. Egészségmegőrzés

Egy ilyen világjárvánnyal teli időszakban mi sem fontosabb, mint a testi-lelki egészségünk megőrzése. Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy az egészségünk megóvása mindig is elsődleges és az egészségünk terén az a mondás kifejezetten igaz, hogy a bajt mindig könnyebb megelőzni, mint kezelni azt. Az alapvető szűrések elvégzése mellett a szív- és érrendszeri betegségek megelőzése, korai felismerése az elsődleges cél.

2. Gyermeknevelés

A koronavírus következtében az év első hónapjaiban beszorultunk a 4 fal közé, az otthonunk egy teljesen multifunkciós helyszínné alakult át, igyekeztünk az élet minden területén helytállni, de vajon eközben mi zajlott le óvodás és iskoláskorú gyermekeink fejében, lelkében? A helyzet bizonytalansága, az ingerszegény környezet és a barátok nélkülözése sajnos náluk is komoly lelki sérülésekhez vezethetett. Ezt a kiszolgáltatott helyzetet szülőként is oldhatjuk mesefeldolgozással.

3. Közlekedés

A tudatos közlekedés mind a gyalogosan, mind pedig a járművekkel, gépkocsikkal közlekedők részéről sem elhanyagolható hozzáállás, hiszen rengeteg időt töltünk el minden nap a közlekedéssel. A tudatos közlekedésre nevelést már kisgyermek korban célszerű elkezdeni, hogy a gyermekek időben megismerjék a közlekedési helyzeteket és veszélyforrásokat.

A nevelésben legalább annyira fontos szerepet játszik a játékosság és kreativitás, mint a saját nyelvükön megfogalmazott elméleti képzés. A megfelelő minták kialakításában és a közlekedésbiztonsági alapelvek átadásában szülőként meghatározó szerepünk van. A közlekedési magatartásunk személyes példamutatása jelentős mértékben határozhatja meg gyermekünk közlekedési szabályokhoz való hozzáállását.

4. Sport

Az egészséges életmód alapja a testmozgás, hiszen számos pozitív hatással van a szervezetünkre. A sport oldja a szorongást, javítja a hangulatot, elűzi a stresszt és a depresszió ellen is hatásos. Fokozza a vérkeringést, segít megszabadulni a felesleges anyagok egy részétől, növeli a tüdőkapacitást és az aktív életet élőknél ráadásul kisebb a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázata is. A sport és mozgás jó tulajdonságairól szóló listát szinte a végtelenségig lehetne folytatni, egy biztos, aktív életmóddal sokat tehetünk test-lelki egészségünk megőrzése érdekében.

5. Cybertér

Az senkinek sem újdonság, hogy már az életünk elég nagy részét az interneten töltjük, vagy annak a segítségével bonyolítjuk le, dolgozunk, ételt rendelünk, vásárolunk, vagy akár banki ügyeket intézünk. A koronavírus járvány tovább növelte az internethasználat térnyerését, hiszen már gyermekeink is az online térbe szorultak az online oktatás és a barátaikkal való online kapcsolattartás következtében. A számos jó oldala mellett, sajnos az internet is rendelkezik árnyoldallal, az arctalanságba burkolózó online bántalmazókkal.

Az UNICEF felmérése szerint Magyarországon a 10-18 éves gyerekek 20 százaléka volt már online bántalmazás áldozata, 10 százalékuk pedig beismerte, hogy maga is bántott másokat az interneten. Ami még megdöbbentőbb tény, hogy csupán minden 10. bántalmazott gyermek kér segítséget környezetétől. Beszéljünk róla!

6. Segítségnyújtás

A segítségnyújtás, az arra rászorulók támogatása nemes cél. Válasszuk bármilyen területet, amely a társadalom kiemelten sebezhető csoportjainak védelmét szolgálja, jót cselekedhetünk. Önkénteskedéssel, az arra rászorulók támogatásával azonban nem csak az adott közösséget segítjük, építjük, támogatjuk. Ugyanis mint mindennek, ennek a tevékenységnek is két oldala van. Önkénteskedéssel amennyit a rászorulókon segítünk, ugyanannyit, vagy talán még többet nyerhetünk mi magunk is. Hiszen a másokon való segítés, önzetlen és elvárásmentes cselekedet, egy lélekemelő esemény, a tudat, hogy örömet okozhatunk, pénzzel felbecsülhetetlen.

7. Pénzügyek

A testi-lelki egészségünk és gyermekeink védelme mellett az élet egy olyan materiális oldala, mint a pénzügyeink sem elhanyagolhatók, fontos tisztában lennünk az alapokkal, biztosításokkal, adózásokkal, hogy az életünket e vonalon is tudatosan építhessük.

Forrás: Generali a Biztonságért Alapítvány

Forrás: Bababszoba.hu