Kisgyerek

Az 5 legfontosabb dolog, amit a gyerekektől tanulhatsz

Lehet, hogy mindenben minket utánoznak, de sok dolgot tanulhatunk tőlük mi is. Csak figyeljünk, mert fontos életleckéket adnak.
2024. Március 15.
boldog gyerekek
Kép: Getty Images

Segítség keresése és elfogadása szükség esetén

A gyerekek gyorsan a szülőkhöz, tanárokhoz vagy rokonokhoz rohannak, ha valami nem sikerül nekik. Segítséget kérnek, és szerencsés esetben meg is kapják. Minél idősebbek leszünk, annál nagyobbak a gátlásaink a kéréssel kapcsolatban. Gyermekeinktől megtanulhatjuk, hogy nyugodtan beismerjük gyengeségeinket, kudarcainkat és tudjunk segítséget kérni. Lehet, hogy már nem a szüleinkhez futunk, de biztos vannak körülöttünk olyanok, akik szívesen támogatnak minket, csak hagyjuk.

Kíváncsiság és tanulás

A gyerekek általában tele vannak kíváncsisággal és azzal a vággyal, hogy valami újat tanuljanak vagy valami izgalmasat tapasztaljanak meg. Az élethosszig tartó tanulás elengedhetetlen a személyes és szakmai fejlődéshez, az önbizalomhoz és végső soron az életcélok eléréséhez.

Előítéletek nélkül

Mindannyian felhalmozunk előítéleteket életünk során, amelyek negatív tapasztalatainkon alapulnak. A legtöbbször azonban ezek a tapasztalatok nem általánosíthatók, és valójában elhomályosíthatják az ítélőképességünket. A a kicsik teljesen előítéletek nélkül találkoznak új emberekkel. Ha megtanuljuk gyermekeinktől, hogy nyíltan közeledjünk mások felé, az számos lehetőséget, például új barátokat vagy szakmai kapcsolatokat nyithat meg számunkra.

Teljes őszinteség

A gyerekek közvetlensége kényelmetlen vagy vicces tud lenni időnként, például, amikor a olyasmit kérdeznek valakiről jó hangosan, amit nem illik. De ha a gyerekek valami szépet mondanak, akkor egészen biztosak lehetünk benne, hogy az őszinte.

A jókedv ereje

A felnőttek általában sokkal kevesebbet nevetnek, mint a gyerekek. A Mayo Clinic szerint a nevetésnek olyan előnyei lehetnek, mint a fizikai feszültség és a stressz oldása, az immunrendszer erősítése és a stresszreakció csökkentése, így elég nyilvánvaló, hogy mindannyiunknak gyakrabban kellene nevetnünk.

(Forbes.com)