Kisgyerek

Anyaság: egyszer fent, egyszer lent

Az anyaságban rengeteg az öröm és bár a lemondás is része az anyaságnak, az örömök megbecsülése és tudatosítása megkönnyíti a mélypontokon való átlendülést.
2021. Március 08.
Anyaság: egyszer fent, egyszer lent (fotó: Getty Images)

Az anyaság egyszerre nehéz és örömteli. Az örömök megtapasztalása és megélése megkönnyíti a mélypontokon való átlendülést. Azok az áldozatok, lemondások és a sok-sok aggodalom, ami a gyerekneveléssel jár, minden nő számára kihívást jelentenek. Ha azonban a jó dolgokra koncentrálunk, ahelyett, hogy rágörcsölnénk a nehézségekre, akkor örömtelibbé tehetjük az anyaságot. A világ számos részén az anyák helyzete nagyon nehéz, de a közös vonás az, hogy egyszerre örömteli és nagyon nehéz is. Ha valaki olyan szerencsés, hogy megérti a saját érzéseit, akkor a nehezebb időszakok is könnyebbé tudnak válni.

A psychologytoday.com szakértői négy olyan kulcsfontosságú tételt szedtek össze, amelyekre érdemes emlékeztetni magunkat. Íme.

Legyünk hálásak a jó dolgokért és a lehető legkevesebbet aggódjunk a nehézségek miatt

Az anyaság komoly kihívás, komoly próbatétel. Ha elfelejtjük mindazt a jót, amivel jár, akkor különösen nehézzé tudjuk tenni. Emlékeztessük magunkat a hálára, a szeretetre, a gyengédségre, főleg akkor, amikor úgy érezzük, nincs menekvés. Fontos tudatosítani magunkban, hogy az életünk megváltozott azzal, hogy anyává váltunk. Ha áldozatként tekintünk magukra, aki feláldozza magát a gyereknevelés oltárán, akkor csak a saját helyzetünket nehezítjük meg.

Öngondoskodás

Nem szabad elfelejtenünk, hogy mi is, anyaként is emberek vagyunk, akinek szüksége van testi, szellemi, szociális és érzelmi jólétre. A kiegyensúlyozottság kulcsa az önmagunkkal való törődés. Ne felejtsünk el olyan alapvető szükségleteket, mint a pihentető alvás, a megfelelő étkezés, egy séta a szabadban. Az öngondoskodás művészet; összpontosítást igényel, ezért próbáljuk önmagunkat emlékeztetni arra, hogy az önmagunkkal való foglalkozás éppen azt a célt szolgálja, hogy kompetensnek érezzük magunkat az anyaságunkban.

Támogatás

Legyen legalább egy olyan személy az életünkben, akire támaszkodhatunk, mindegy ki az. Annak tudata, hogy van támogató háttérországunk nagyon fontos, ezzel már sokat teszünk a mentális, érzelmi, testi jólétünkért. Tanuljunk meg és merjünk segítséget, tanácsot kérni, ne érezzük úgy, hogy mindent nekünk egyedül kell megoldanunk.

Csináljunk olyan dolgokat, amiket szeretünk és ami független az anyaságtól

Próbáljunk meg olyan dolgokkal is foglalkozni, amelyek boldoggá tesznek minket és nincs köze a gyerekhez, a családhoz, az anyasághoz. Ez bármi lehet: főzés, tánc, futás, kirándulás, olvasás, önkéntes munka – bármi, amiben jól érezzük magunkat. Igen, nehéz kiszakítani időt saját magunk számára, de tegyük meg, mert ebből nemcsak mi, hanem a gyerekünk is profitál.Az anyaság egyszerre (néha egyidőben) nehéz és örömteli. Elkerülhetetlen, hogy időnként hullámvölgyeket éljünk meg, de emlékeztessük ilyenkor is magunkat mindarra a sok jóra, ami ugyanúgy a része.