Kisgyerek

Anya vagyok és életvezetési tanácsadó: íme, 5 gondolat, amire most minden szülőnek szüksége van

A szülők olyan akadályokkal néznek szembe, amelyek megingatják magabiztosságukat, stresszesek, szorongók és túlterheltek.
2020. November 09.
5 gondolat, amire most minden szülőnek szüksége van (fotó: Getty Images)

Az, hogy miről mit gondolunk, meghatározza az érzéseinket. Amikor ezt először felismertem, úgy éreztem, hogy én vagyok a legszerencsésebb ember a világon, és ez megváltoztatta a gondolkodásmódomat – írja a parents.com-on Katrina Klooster, life coach, azaz életvezetési tanácsadó.

Életvezetési tanácsadóként az a feladatom, hogy segítsek az embereknek abban, hogyan kezeljék a gondolataikat. Megtanítom őket arra, hogy megértsék, mit miért gondolnak és segítek abban is, hogy feldolgozzák az érzelmeiket. Segítek abban, hogy úgy érezzék az élet egyszerűen csak megtörténik velük, így képesek lesznek arra, hogy megteremtsék azt, amit igazán szeretnének kihozni az életükből.

Mivel anya is vagyok, segítek a lányomnak is abban, hogyan kezelje a gondolatait és az érzelmeit. Ahogy közeledik a tinédzser korhoz, szeretném, hogy képes legyek segíteni neki ebben. Arra tanítom, hogy nem tudjuk kontrollálni azt, hogy mi történik velünk az életünkben, de azt kontrollálhatjuk, mit gondolunk arról, ami történik velünk, mit jelent nekünk és hogyan reagáljunk rá.

A körülöttünk lévő körülményekre nincs ráhatásunk (azt hiszem, mindannyian egyetértünk abban, hogy ez az év olyan tanulsággal szolgál számunkra, mint egyetlen más év sem), ezért a gondolatainkra tudunk koncentrálni. Ha naponta csupán néhány percig gyakoroljuk irányítani a gondolatainkat, akkor hatalmas változásokat tapasztalhatunk az érzéseinkben, sőt, ez meg is jelenik a mindennapi eredményeinkben is.

Öt mantrát, gondolatot osztok meg, amelyre most minden szülőnek szüksége van. Jegyezd fel ezt az öt gondolatot, olvasd el először magadban, majd mondd ki őket hangosan. Minél többször gyakorlod, annál inkább elkezdesz hinni bennük. Minél inkább hiszel benne, annál inkább jobban fogod magad érezni, az érzéseid pedig segítenek majd abban, hogy olyan életet teremts magadnak, amilyet szeretnél.

Ma van az újrakezdés napja

Lehet, hogy nem a tegnap volt a legjobb napod. Lehet, hogy sok olyan tegnapod volt, amely nem úgy ért véget, ahogy szeretted volna. De hiába érzel szégyent emiatt, hiába próbálod megváltoztatni a tegnapot, nem fog sikerülni, mert a múlt már nem változtatható meg. Csak a mától veszel el energiát. Tehát bocsáss meg magadnak minden tegnapot, minden olyan hibát, amit szülőként elkövettél, amiről azt gondolod, hogy nem úgy ment, ahogy kellett volna. Legyél együttérző magaddal. Kezd minden napodat azzal, hogy ezt a mantrát elmondod. Minden energiádat a mába fektesd.

Van időm arra, ami számomra fontos

Amikor anya lettem, olyan kimerült voltam, hogy állva is el tudtam volna aludni. Emlékszem, mondtam a férjemnek, hogy nem értem, vajon mit csináltunk a gyerek előtt, mit kezdtünk az időnkkel. Olyan érzés volt, mintha minden nap minden percét a szülői felelősség terhelné, és hiányzott, hogy bármi másra is legyen időm. Leültünk a férjemmel, és rangsoroltuk mit is akarunk valójában, miben kell lejjebb adni az elvárásainkat, mit tudunk elengedni. Miután ezt megcsináltuk, kezdtem magam újra jól érezni, és elkezdtem élvezni a gyermeknevelést.

Próbáld ki az alábbi gyakorlatot:

– Írj le mindent, amit szeretnél, és amit szükséges megtenned

– Válaszd ki, hogy ezek közül melyek a legfontosabbak, és először ezeket ütemezd be

– Hagyj figyelmen kívül mindent, amit valójában nem kell megtenned, vagy bármit, amire nemet akarsz mondani

– Határozd meg, hol csökkentheted az elvárásaidat

– Határozd meg, hogy mit delegálsz másnak, vagy miben van szükséged segítségre.

Ezután hidd el, hogy van idő mindarra, ami számodra a legfontosabb.

Ma büszke vagyok magamra

Miután anyává váltam, az önmagammal és az életemmel szemben támasztott elvárásaimról és az, hogy ki is vagyok én megkérdőjeleződtek. Sok dolog, amit létrehoztam, amiért olyan sok éven át dolgoztam, értelmüket vesztették.

Úgy éreztem, mindenben kudarcot vallok. Tudom, hogy ezzel nem voltam egyedül. Sok anya érzi úgy, hogy nem csinál eleget, lemarad, vagy nem olyan, mint mások. A WaterWipes egyik, 2019-ben végzett felmérése szerint 10 szülőből 6 érzi úgy a szülősége első évében, hogy kudarcot vallott.

De, ha megválaszthatod, hogy mit gondolj, miért választanád ezeket a gondolatokat? Gondold át, mit érzel. Válaszd azt, hogy büszke vagy magadra. Minden nap azokra a dolgokra összpontosíts, amelyekért hálás vagy és ünnepeld meg a sikereidet, bármilyen kicsik is legyenek azok.

Megengedem magamnak, hogy elengedjem azt, ami nem működik

Mindenkinek vannak olyan kapcsolatai, amelyek nem okoznak örömet. Olyan emberek, akik ítélkeznek, akik olyasmiket várnak el tőlünk, amiket valójában nem akarunk megtenni. Én is ilyen voltam régebben. Szerettem az embereket és nem akartam csalódást okozni. Ezért belementem olyan helyzetekbe, amelyek nekem nem voltak jók.

De nem vagy felelős mások érzéseiért, csak a sajátodért. Ennek a felismerése segít abban, hogy olyan döntéseket hozz, ami számodra a legjobb. Engedd meg magadnak, hogy nemet mondj azokra a dolgokra, amelyek nem működnek. Engedd meg magadnak, hogy úgy élj, ahogy neked a legjobban megfelel.

Pontosan ott vagyok, ahol lennem kell

Nem vagy lemaradva semmiről. Nem vagy híján semminek. Nem jársz rossz úton. Pontosan ott vagy, ahol lenned kell. Lehetséges, hogy más tapasztalataid vannak, mint más embereknek. De a saját tapasztalataid egyedül neked szólnak. Fogadd el őket, tanulj belőlük, fejlődj általuk. Engedd, hogy neked szóljanak.