Kisgyerek

Gyereknevelés: szánj időt erre az 5 dologra

Információáradat és digitális korszak ide vagy oda, ezzel az 5 egyszerű dologgal sokat tehetsz azért, hogy a gyereknevelés sikeres legyen.
2020. Március 03.
Gyereknevelés: szánj időt erre az 5 dologra (fotó: Getty Images)

Információ dömping van: a szülők szinte minden percben találkoznak egy új gyereknevelési tanulmánnyal, cikkel, irányzatok sokaságával. Nehéz kiigazodni és nehéz függetleníteni magunkat mindezektől. Ez az 5 dolog azonban – digitális korszaktól ide vagy oda – alapvetően fontos ahhoz, hogy kiegyensúlyozott gyereked legyen és a kapcsolatotok is szorossá alakuljon.

Építsd fel a kapcsolatotokat

Az egyik legfontosabb a szülő-gyerek kapcsolat minősége. Mi minden fontos? Elsősorban szeretet. Rita Pierson amerikai oktató szerint, a gyerekek nem tanulnak olyan embertől, akit nem szeretnek.

Ki kell jelölnünk szülőként a határokat, szükségünk van a pozitív kommunikáció alkalmazására.

A szeretet, a bizalom, olyan habarcs a szülő-gyerek kapcsolatban, amely biztosítja az értékek, a hiedelmek, a normák átadását.A szülő-gyerek kapcsolat lényege a kommunikáció. Az első naptól kezdve pozitív és nyílt beszélgetésekre kell törekednünk gyermekeinkkel.Mivel a kommunikáció kétirányú folyamat, ne felejtsük el a gyereket is meghallgatni, mindegy, hogy “gyerekes”, felszínes vagy éppen mélyebb témákról akar beszélgetni.Olyan otthont szeretne minden szülő teremteni, ahova a gyerekeik visszajárnak, ahol menedékre, biztonságra találnak, ahol tudják, hogy a szüleik szeretik őket.

Legyen idő játszani

A titkos fegyver: az idő. Muszáj időt szakítani egymásra, a közös játékra.Az amerikai gyermekgyógyászati akadémia (AAP) állítása szerint a játék az agy fejlődésében is fontos szerepet játszik. “Ha a játékot a felnőttek irányítják, akkor a gyermekek elfogadják a felnőttek szabályait és elveszítenek olyan, a játékra jellemző tulajdonságokat, mint a kreativitás, a vezetői képesség és a csoportban létezés képessége.”

Olvassatok hangosan

Egy hangosan felolvasott történet tulajdonképpen közösen megélt tapasztalat, élmény. Intimitás, figyelem egymásra – egyszerű dolgok, de nagyon lényegesek.

Természetesen még a kommunikációs készséget is fejleszti, gazdagítja a szókincset, segíti egy történet elemzését.

Az olvasás megnyitja az ajtót az új tapasztalatok megbeszélésére is. A Read Brightly szerint az irodalom az egyik legjobb módja annak, hogy segítsen a gyerekeknek megérteni valamit anélkül, hogy megtapasztalhatnák azt saját maguk.

Értékek átadása: mintákkal

De nem szavakkal, hanem példával. Egy kisgyermek nem ért meg olyan nagy szavakat, hogy empátia, nagylelkűség, ahelyett, hogy magyarázatokba bocsátkoznánk, inkább cselekedetekkel mutassuk meg nekik, mit is jelentenek ezek az értékek.

Digitális eszközök korlátozása

Kizárni nem lehet, kikerülni is alig, ezért szülőként egyet tehetünk: korlátozzuk a használatát, figyelembe véve a gyermek életkorát és a szakértői iránymutatásokat. A témával foglalkozó szakemberek véleménye, hogy 2 éves korig egyáltalán nem, 2 éven felül korlátozottan használják a gyerekek a digitális eszközöket. Ne várjuk meg, amíg már orvosolni kell a káros hatásokat például olyan területeken mint a beszéd, a figyelem, a szociális készségek vagy a mentális egészség. Ezekre ugyanis mind hatással van a képernyőhasználat.Ironikus, hogy noha úgy tűnik, hogy a világ közelebb került a digitális világ által, messze élő ismerőseinkkel lehetünk napi kapcsolatban, a családok életét mégis képes teljesen átszabni, elidegeníteni az egy fedél alatt élőket egymástól. A valódi, élő kapcsolat csak beszélgetésekkel, közös élményekkel, tapasztalatokkal működik. Ebben pedig a vezető szerepet a szülőknek kell vinniük, a családjuk érdekében.(Cikk forrása: smartparenting.com.ph)