Kisgyerek

10 dolog, amit az első gyerekkel még csináltam, de a másodiknál már nem

Azzal, hogy elengedtem azt a rengeteg elvárást, amit az első gyerekemmel kapcsolatban éreztem, azon kaptam magam, hogy jobban élvezem az anyaságot, mint azt valaha is gondoltam volna.
2022. November 29.
Anya két gyerekével ül egy széken a lakásban
Kép: Getty Images

Mint oly sok anyuka, az első szülésem utáni évben én is szinte teljes egészében a babám gondozására összpontosítottam, éjjel-nappal. És bár az anyaság számos aspektusát élveztem az első gyermekemmel, amikor terhes lettem a másodikkal, tudtam, hogy vannak dolgok, amelyeket másképp kell csinálnom.

Íme, 10 dolog, amit az elsőnél csináltam, és amit a másodiknál már nem.

1. Aranyos babaruhák

Amikor az első gyerekemmel voltam terhes, rohantam és vásároltam egy csomó, cuki, szép, új babaruhát. Elképzeltem milyen imádni való lesz rajra. Amikor azonban naponta tízszer cserélsz pelenkát, értelmetlenné válik, hogy cuki-e a babaruha, sokkal fontosabb, hogy legyen elég könnyen levehető ruhája. A másodiknál már nem számít, hogy mennyire menő a babaruha.

2. Napi fürdés

Közvetlenül az első gyermekem születése előtt olvastam, hogy a fürdést is magában foglaló lefekvési rutin elősegíti az alvást. És bár a kiszámítható rutin valóban segít a melatonin felszabadításában, én ezt az ajánlást a következő szintre emeltem. Valóban, minden nap megfürdettem a születése napjától kezdve egészen addig, amíg 22 hónapos korában csőtörés miatt ki nem hagyta az első fürdetést. A második gyermekemnél felismertem, hogy hasznos, ha van egy lefekvési rutin, de ennek nem kell mindig magában foglalnia a fürdetést. A második gyerekemmel sokkal rugalmasabb vagyok a fürdéssel kapcsolatban, és őszintén szólva, gyakran egyszerűen attól függ, hogy mennyire vagyok fáradt.

3. Szigorú alvási rutin

Szigorú alvásrutint alkalmaztam az első gyermekemmel. Követtem egy alkalmazást és egy időzítőt, és gondoskodtam arról, hogy mindig legalább kétszer szundikáljon naponta a kiságyában. És bár a szunyókálás bizonyosan összefügg az éjszakai alvással, a másodiknál teljesen elengedtem ezt a merevséget. Először is, a szigorú alvási rend szinte lehetetlen a bölcsőde mellett, és ami még fontosabb, hogy a “szundi börtöntől” való megszabadulás létfontosságú volt a mentális egészségem szempontjából, mivel lehetővé tette, hogy elmehessek szórakozni és időt töltsek a barátaimmal. Ezzel a rugalmassággal a második gyermekem is alkalmazkodott ahhoz, hogy bárhol aludjon: hordozóban, kiságyban, babakocsiban, vonaton, hajón és bárhol a kettő között.

4. Mindent fertőtlenítek

Az összes babatárgy, beleértve a cumikat, játékokat és cumisüvegeket is, fertőtlenítése az első babámmal napi teendőim között szerepelt. Annyira hozzászoktam, hogy mindent fertőtlenítsek, hogy egyszer még egy rágókat is véletlenül megolvasztottam a mikrohullámú sütőben. A második gyermekemmel, bár mindent megteszek a tisztaság érdekében, a mindennapos fertőtlenítés megszűnt, ő egy olyan baba, aki rendszeresen megtalálja és megrágja a kutyánk játékát. Ezt is elengedtem.

5. Minden időmet a babával töltöm

Kinek van szüksége énidőre, amikor ennyire szereti a kisbabáját? Hm… kiderült, hogy szinte minden szülőnek. Kezdetben nem éreztem, hogy szükségem lenne a babától távol töltött időre, és boldogan vittem magammal mindenhová. Őszintén szólva, nem is éreztem jól magam, ha másra hagytam. Ezzel szemben a második gyermekemmel felismertem annak fontosságát, hogy időt szakítsak magamra, hogy újra felfedezzem az identitásomat az anyaságon kívül. Úgy tapasztalom, hogy jobb anyja vagyok a gyerekeimnek, ha van időm feltöltődni.

6. Szoptatás nyilvánosan

Az első gyerekemmel nem szoptattam nyilvánosan, nagyon zavart, ha megbámultak. A másodikkal azonban cseppet sem érdekel. Bárhol és bármikor szoptatok. Egyszer az állatkertben szoptattam, miközben néztem, ahogy az anyagorilla szoptatja a kicsinyét, és esküszöm, hogy egy pillanatra szemkontaktusba kerültünk, mintha azt mondta volna: igen, így kell ezt csinálni.

7. Mérföldkövek követése

Megszállottan követtem az első babám mérföldköveit. Forog? Megvan. Felül segítség nélkül? Megvolt. Kúszás? Nem. Órákon át, éjjel-nappal azon stresszeltem, hogy miért van a gyermekem lemaradva. Másodszorra már sokkal jobban tudom, hogy a mérföldkövek nem előre meghatározott határidők, hanem rugalmas iránymutatások. Őszintén szólva, ezúttal már el is felejtettem, mik a mérföldkövek, és az orvosomra hagyatkozom, hogy a rutinszerű találkozóink alkalmával emlékeztessen. Hatalmas megkönnyebbülés, hogy el tudok engedni valamit, ami teljesen kívül esik az irányításomon.

8. Összehasonlítás a barátok babáival

Az azonos korú barátok gyerekei hatalmas adomány lehet, de sok újdonsült anyuka számára megnyitja az állandó összehasonlítás zsilipjét is. A második gyermekemmel erősen hiszek abban, hogy az összehasonlítás felesleges, sőt, ártalmas és felismertem, hogy gyerekeket nevelünk, nem robotokat, minden gyermeknek saját tempója van.

9. Szülőként a barátokkal való összehasonlítás

Ha már az összehasonlításnál tartunk, sok anyuka azon kapja magát, hogy nemcsak a gyerekeit, hanem saját magát is összehasonlítja szülőként. Az első gyermekemmel gyakran azon kaptam magam, hogy másokhoz hasonlítom a szülői képességeimet (vagy azok hiányát). Voltak anyukák, akik egyszerűen természetesebbnek tűntek a szerepükben. Szerencsére a második gyerekemmel már szeretem és értékelem azt, aki anyaként vagyok, és tudom, hogy pontosan az vagyok, akire a fiaimnak szüksége van.

10. Nagymértékben hinni a közösségi médiának

Bár imádom a közösségi médiát, hiszen magam is anyablogger vagyok az Instagramon (@mama.poule), az első gyermekemmel úgy olvastam a közösségi oldalakat és blogokat, mintha szakirodalom lenne. Átfésültem a különböző oldalakat, hogy megtanuljam az alvásra, az etetésre, a mérföldkövekre, és minden másra vonatkozó ajánlásokat. És bár a közösségi média rengeteg hasznos tudást kínál, arra is késztethet, hogy megkérdőjelezz mindent, amit csinálsz, hogy túlgondolj olyan dolgokat, amiket tényleg nem érdemes. Két gyerekkel már sokkal óvatosabban és tudatosabban figyelek arra, hogy mit olvasok a közösségi médiában, kizárólag szórakozási lehetőségként tekintek rá, és leginkább a megérzéseimre hagyatkozom, ha a babámmal kapcsolatos dolgokról van szó.

 

Sok mindent megtanultam, mióta megszületett a második gyermekem, de mind a 10 dologba, amit másképp csináltam, beleszövődik a legnagyobb lecke, amit eddig megtanultam: hogy jobban higgyek magamban mint anya. Azzal, hogy elengedtem a társadalmi elvárásokat és nyomást, a szigorú időbeosztást és rutint, valamint az összehasonlítást, azon kaptam magam, hogy jobban élvezem az anyaságot, mint azt valaha is gondoltam volna.

Forrás: todaysparent.com