Kamasz

Új TikTok-kihívás hódít: a csendes séta

Népszerű új TikTok-őrület ütötte fel a fejét, az úgy nevezett csendes séta. Végre egy olyan kihívás, ami nem borzolja a kedélyeket, sőt, kifejezetten jótékonyan hat a mentális egészségre.
2023. Szeptember 19.
nő meditál sétál
Kép: Getty Images

A kihívás lényege, hogy arra buzdít, sétálj csendben, vagyis anélkül, hogy a füledben zene vagy podcast szólna, esetleg telefonálnál. Azaz sétálj csak úgy, csendben, mintha kütyük nem is léteznének.

Az új TikTok-kihívásról azt írják, elsőre talán unalmasnak tűnhet így a séta és ez a megállapítás már önmagában kérdéseket vet fel. Mintha nem lehetne egyszerűen csak sétálni magunkban, mintha ez valódi nehézség lenne. Úgy tűnik a jelenben levés, egyfajta mindfulness komoly erőfeszítést igényelne. Mindenesetre végre olyasvalami válhat trendivé, ami valóban mindenkinek jót tesz, vagy ha más nem, hát nem árt.

“Úgy érzem, hogy amikor csendben sétálok, az érzékeim fokozott készültségben vannak” – mondta kommentelő a TikTokon. “Mindent megérzek, mindent hallok, mindent látok.”

Egy másik TikToker elmondta, hogy megpróbálja mozgalommá tenni a csendes sétát – eleinte “zűrzavaros” volt, de elmondása szerint a napi 30 perces csendes sétái az elmélkedés és a kreativitás terévé váltak.

Egy másik csendese sétáló úgy fogalmazott, hogy segített neki új ötleteket szítani és kitisztítani az elméjét, miután negatív hangulatban volt.

„A természetben való csendes séta ötlete nagyon emlékeztet a mindfulness meditáció hagyományában a mindfulness walking, vagyis a sétáló meditáció gyakorlatára” – mondta a Health.com-nak Dr. Rael Cahn, PhD, az amerikai Pszichiátriai és Magatartástudományi Tanszék klinikai docense.

A csendes vagy tudatos séta lényege, hogy az emberek megpróbálnak a jelen pillanatban maradni – ha ezt elérik, a csendes séta “nagyon erőteljes gyakorlattá” válhat, mondta Cahn a Healthnek.

Cahn elmagyarázta, hogy a csendes séta úgy működik, hogy az agyat kizökkenti az “alapértelmezett üzemmódból”. Ez a kifejezés az agy azon képességére utal, hogy elképzelje a jövőt, a múltbeli élményeken merengjen, vagy álmodozzon.

Ez az alapértelmezett üzemmód nem teszi lehetővé, hogy az emberek teljes mértékben tudatában legyenek a jelen pillanatnak vagy az aktuális környezetüknek. Ha azonban meditálunk vagy sétálunk, a jelenre koncentrálunk, megállítjuk az agyat attól, hogy “folyamatosan csak magunkban fecsegjünk” – mondta Cahn. Ezt a gyakorlatot általában mindfulnessnek nevezik.

Cahn szerint kutatások kimutatták, hogy a természetben való tudatos séta javítja a szorongás és a depresszió tüneteit. Ha időt szánunk arra, hogy a jelen pillanatra koncentráljunk, az csökkentheti a vérnyomást, javíthatja az alvást is.

Ahhoz, hogy az emberek a mindfulnesszel kapcsolatos előnyöket megtapasztalják, néha kerülniük kell azokat a dolgokat, amelyek kiveszik őket a jelen pillanatból, például egy podcast vagy egy álmodozás.

A jelen pillanat teljes átélése nem mindig egyszerű, azonban az a tény, hogy a csendes séta mozgással jár, megkönnyítheti a tudatosságot. A testmozgás az egyik egyszerű módja annak, hogy az emberek úgymond kiszálljanak a fejükből, és az érzékeikhez kerüljenek közelebb – magyarázta Cahn. Ez azt jelenti, hogy az érzékekre kell támaszkodni: az emberek észrevehetik a szellőt, a napot az arcukon, vagy más természetes érzéseket, miközben sétálnak.