Gyerek

6 jel, hogy az önkontroll gondjaid a gyerekkorod miatt vannak

Az elégtelen önkontroll séma - és az ehhez kapcsolódó sématerápia, amely Jeffrey Young nevéhez köthető -, az impulzív viselkedésekhez kapcsolódik, úgy mint rendellenes étkezés, szerhasználat, túlzott képernyőidő, vásárlás, illetve megerőltető vagy unalmas feladatok elkerülése.
2023. Január 10.
Nő önkontrollt gyakorol visszautasítja az ételt
Kép: Getty Images

E szerint a séma a gyermekkori kötődési élményből ered, mintegy a negatív érzelmekre adott reakcióként; de nem tévesztendő össze az ADHD-val, bár a két állapot együtt is létezhet.

“Nem akarok leállni, ezért nem is fogok. Nem érdekel, mit mondasz!”

Észreveheted ezt a hangot a fejében, különösen az ünnepek környékén, amikor minden túlzó: a hangulat, a bőséges ételek, italok és a kísértés is.  Ha nehezen tudod mérsékelni vagy kontrollálni az élvezetek körüli impulzusokat, akkor lehet, hogy nem megfelelő az önkontroll sémád.

Az elmélet szerint mindennek a gyökere a gyermekkorban keresendő. Ha az érzés beszélni tudna, valami ilyesmit mondana: “Túl sok mindenen mentem keresztül, rosszul bántak velem, és ez igazságtalan! Ezért megérdemlem, hogy most azt tegyek, amit csak akarok. Nem érdekelnek a következmények! Szükségem van erre, hogy jobban érezzem magam, és belefáradtam, hogy nélkülözzek. Csak magammal törődök, és mindenki mást elfelejtek.”

Négy önkontrollal kapcsolatos magatartás

Ezt a sémát valószínűleg nem mindig tapasztalja. Bizonyos élettapasztalatok azonban kiválthatják. Az ünnepek környékén a séma keresheti az alkalmat, hogy lecsapjon. A következő viselkedésformákban jelentkezhet:

  • Azonnali kielégülés iránti igény pl. az ételekkel kapcsolatban
  • Nehéz vagy unalmas feladatok elkerülése
  • Duzzogás a kapcsolatokban
  • A következmények mérlegelésének elutasítása

Az elégtelen önkontroll séma a gyermekkori érzelmi nehézségekből származik

Az embereket születésüktől fogva arra ösztönzik, hogy enyhülést találjanak a szenvedésen, kezdve a biztonság, az élelem és a kényelem fizikai szükségleteivel. Ahogy az ember érik, egyre élesebben éli meg az érzelmi szükségleteket – különösen a szeretet, az elfogadás és a gondoskodás iránti igényt. Ha egy gyermeket elhanyagolnak, előfordulhat, hogy a fizikai szükségletekhez fordul vissza, hogy megpróbáljon biztonságot és kényelmet érezni. Nagyon gyakran ez az étel, evés, de lehet az iskolai feladatok és a házimunka elkerülése is.

Az elégtelen önkontrollhoz vezető gyermekkori tapasztalatok közé tartozhatnak:

  • Nem érzi magát biztonságban a környezetében
  • Rendezetlen vagy durva szülői tekintély/struktúra
  • Túlságosan megengedő szülők
  • Érzelmileg távolságtartó szülők
  • Függőségben szenvedő szülők
  • Gyermekkori trauma

Az elégtelen önkontrollal való megküzdés stratégiái

Az impulzuskontroll-problémák kezelésének leghatékonyabb módja az, ha eleve megakadályozzuk, hogy valami kiváltsa őket.

Gondolkodj a következőképp: te egy kompetens felnőtt vagy, aki egy impulzív gyermeket is hordoz magában. Ezt a gyermeket bizonyos érzelmi alapú okok kiválthatják, például ha elhanyagoltnak, igazságtalanul kezeltnek vagy megbántottnak érzi magát. Amint ez a kiváltás megtörténik, egy feldúlt gyermekkel van dolgod, aki addig nem lesz boldog, amíg nem kap kielégülést.

A te feladatod tehát az, hogy megpróbáld megismerni ezt a belső gyermeket, tudd, mi bosszantja fel, és próbáld meg elkerülni a kiváltó okokat. Ha a kiváltó okok mégis bekövetkeznek, legyen kéznél néhány nem problémás kielégítési forma.

Hat módszer az impulzív belső gyermek kezelésére

Struktúra, struktúra, struktúra. A kiváltó okok elkerülése érdekében tervezz előre, és számolj a belső gyermeket kiváltó kihívásokkal. Hosszú napod lesz? Sokat követelsz magadtól? Tervezz apró élvezeteket vagy szüneteket a nap folyamán. Gondolj ezekre úgy, mint a jóléted egy formájára.

Kerülj el bizonyos helyzeteket. Ha tudod, hogy valaki fánkot hoz az irodába, menj el sétálni, vagy kerüld el más módon a kísértést.

Meditáció. Kezdd kis lépésekkel: csak néhány perc meditáció naponta. Ahogy egyre hosszabb meditációs periódusokig jutsz el, észreveszed majd, hogy az impulzív gyermek megpróbál előbújni. Tölts időt a benned élő gyerekkel, magyarázd el neki, hogy megérted, hogy megbántották és feldúlt, és hogy vigyázni fogsz rá.

Fejleszd ki a kielégülés egészséges formáinak eszköztárát. Tarts kéznél valamilyen egészséges rágcsálnivalót. Gyakorolj egy egyszerű meditációt. Legyen egy zenei lejátszási listád “vészhelyzetekre”. Legyen valaki, akihez fordulhatsz.

Tűzz ki célokat, használj tervezőt. Ha buliba mész, határozd el, hogy csak egyféle italt iszol és legyen meg a fejedben egy mikor váltasz majd szódára vagy bármilyen nem alkoholos italra, amit szeretsz. Használj tervezőt, hogy strukturáld az idődet. Riasszon a telefonod, amikor már nagyon kell figyelned.

Nem vagyunk tökéletesek, több bajt okozunk, ha elvárjuk magunktól, hogy azok legyünk. Legyél rendben azzal a ténnyel, hogy lesznek olyan időszakok, amikor az az impulzív gyerek megállíthatatlan! Ne feledd, hogy ezek egy olyan eredeti kontextusból származnak, amikor a gyermek megpróbál gondoskodni magáról. Légy együttérző magaddal.

Ez függőség?

Az elégtelen önkontroll nem feltétlenül függőség, bár a függőségi problémákkal küzdő emberek is rendelkezhetnek ezzel a sémával. Ha úgy érzed, hogy függőségi problémád lehet, fordulj mentálhigiénés szakemberhez vagy pszichológushoz.

Forrás: psychologytoday.com