Kisgyerek

Impulzív a gyerek? Ez lehet a megoldás!

A gyerek meggondolatlan, nehezen korlátozza az érzelmeit, és emiatt bizony gyakran bajba kerül. Az impulzivitás az ADHD egyik jellemző tünete. De mit lehet ellene tenni?
2019. Szeptember 28.
Hogyan csökkenthetőek az impulzív reakciók? Fotó : iStock

Az ADHD-s gyermekekre nagyon jellemző lehet az impulzivitás, a meggondolatlanság, a türelmetlenség, az érzelmek, indulatok kontrollálásának hiánya. Ennek oka az agyműködésben keresendő. Ezzel nehéz lehet együtt élni – nemcsak a szülőknek, pedagógusoknak, de magának a gyereknek is. Egy kutatás azonban adhat néhány támpontot arra vonatkozóan, hogy javíthatunk a gyerek állapotán. 

Egy ontariói kutatócsoport, a Healthy Active Living and Obesity Research Group 4500-nál is több, 8 és 11 év közötti gyermeket vont be a vizsgálatba, melyben azt elemezték, hogyan hat a gyerekekre az egészséges életmód. Az irányelvek, melyeket követtek, 9-11 órányi alvást, legalább 60 percnyi aktív testmozgást és maximum két órányi képernyőidőt (tévézés, számítógépezés, tabletezés) javasolnak a gyerekeknek. A szakemberek szerint azok a gyerekek, akik eszerint élnek, nemcsak ritkábban túlsúlyosak, de összességében jobb az életminőségük és a gondolkodásuk is hatékonyabb.

A nemrég megjelent kutatás kifejezetten az impulzivitásra koncentrált, és úgy találták, hogy azok a gyerekek, akik eleget aludtak és kevesebbet tévéztek, számítógépeztek, sokkal jobban tudták kontrollálni az indulataikat, hatékonyabbak voltak az érzelmeik szabályozásában és a feladataik elvégzésben is. 

A szakemberek szerint mindenképpen további kutatásokra van szükség, főként az szeretnék tanulmányozni, hogy a szokások megváltoztatása segíthet-e azoknak a gyerekeknek, akik túlságosan impulzívan viselkednek. Ugyanakkor, az kétségtelen, hogy a gyerekeknek mindenképpen jót tesz, ha sokat alszanak, sokat mozognak, és kevesebb időt töltenek a képernyők előtti tespedéssel.

A kutatásról a Pediatrics című szakmai folyóiratban számoltak be.

(Cikk forrása: psychologytoday.com)

Ez is érdekelhet: