Kisgyerek

Ne engedd, hogy későn feküdjön le!

Azt régóta tudjuk, hogy a gyerekeknek sok alvásra van szükségük a megfelelő fejlődéshez, és azt is, hogy a legtöbb gyerek nem alszik annyit, amennyit kellene. A szülői szigor azonban megoldás lehet erre a problémára - állítják kutatók.
2018. December 30.
Legyél egy kicsit szigorú, ami a lefekvést illeti!

A BMC Public Health című szakmai lapban megjelent kutatás eredményei szerint, ha a szülők szigorúan betartatják a lefekvés időpontját, és nem engedik, hogy a gyerekek sokáig fennmaradjanak, akkor a gyerek nagyobb valószínűséggel alussza ki magát, ez pedig a fizikai és lelki egészségére is pozitív hatással van. Meglepő azonban az a tény, hogy ez csak a hétköznapokra vonatkozik, az, hogy hétvégén szigorúbbak vagy engedékenyebbek a szülők, nincs semmilyen hatással az alvásra.

A kanadai kutatók összesen 1600 szülőtől gyűjtöttek adatokat. A szülőknek legalább egy 18 éven aluli gyermeke volt. Úgy találták, hogy a szülők 94 százaléka bátorította a gyermekét a lefekvésre egy bizonyos időpontban, de 84 százalékuk kifejezetten ragaszkodott ehhez. Az eredmények szerint az utóbbi csoportba tartozó szülők gyermekei nagyobb valószínűséggel (59%-kal) aludtak eleget.

“Úgy találtuk, hogy az engedékenyebb noszogatás nem volt elég hatékony sem hétköznap, sem pedig hétvégén. Ha viszont a szülők szigorúbbak voltak, és ragaszkodtak ahhoz, hogy egy bizonyos időpontban már ágyban legyen a gyerek, akkor a gyerekek jobban ki is aludták magukat. Ez azonban csak a hétköznapokra vonatkozott” – mondta dr. Heather Manson, a tanulmány vezető szerzője. 

Nemcsak a gyerekeknek, de a szülőknek is jót tesz, ha a gyerek kialussza magát, illetve viszonylag korán ágyba kerül! Egyausztrál kutatás szerint azokban a családokban, ahol a gyerekek nagyjából este fél kilenckor már aludtak, nemcsak a kicsik, de az anyukák is boldogabbnak, elégedettebbnek és egészségesebbnek érezték magukat!

(Forrás: parents.com)

Ez is érdekelhet: