Kamasz

Mikortól használhat tampont a gyerek?

Van életkori határ arra vonatkozóan, hogy mikortól használhat tampont a gyerek?
2022. Szeptember 12.
tamponhasználat
Már az első menstruáció alkalmával is lehet tampont használni.

Mikortól lehetséges a tamponhasználat?

Amint valaki elkezd menstruálni, használhat tampont. Nincs konkrét életkori megkötés erre vonatkozóan, hiszen az első menstruáció időpontja is egyénenként változó.

Gyakori az a tévhit is, hogy a szexuális életet még nem élők nem használhatnak tampont – azonban ez nincs így. A szűzhártya nagyon rugalmas, ezért nyugodtan lehet használni tampont.

Tehát az, hogy egy lány inkább a tamponhasználatot, a betétet, vagy a kettőt kombinációját választja, teljes mértékben egyéni döntés kérdése. Inkább olyan szempontokat érdemes szem előtt tartani, hogy kinek melyik a legkényelmesebb, illetve mennyire él aktív életet, rendszeresen sportol-e, milyen erősségű a vérzése.

A legtöbb gyártó készít kisebb, vékonyabb, mini tamponokat – az első használat alkalmával érdemes inkább ezt a fajtát választani. Van, akinek az első használatokat megkönnyíti, ha applikátoros terméket választ.

A tampon felhelyezéséhez és eltávolításához kövessük a dobozban található útmutatóban leírt lépéseket, és a higiéniai ajánlásokat, a rendszeres időközönkénti cserére vonatkozó javaslatokat is be kell tartani a biztonságos tamponhasználathoz.

Felhasznált források: youngwomenshealth.org, kidshealth.org

Nyitókép forrása: Getty Images

Forrás: Gyerekszoba.hu