Terhesség

Ezekre figyeljetek, hogy könnyebben menjen a szülés utáni szex

Nemcsak testileg, lelkileg is készen kell állni a szülés utáni szexre - és van, hogy ez utóbbi megy nehezebben. Megkérdeztük a pszichológust, hogy lehet könnyebb.
2022. Február 09.
Sokat segíthet az apuka, hogy könnyebben menjen a szülés utáni szex Fotó: Getty Images

Mindannyian azt reméljük, hogy a baba érkezését követően minden téren zökkenőmentes lesz az “új életünk” , így a hálószobában is. Ez azonban nem mindig megy varázsütésre: testileg és lelkileg sem állunk mindig készen a szexuális együttlétekre csak azért, mert letelt a 6 hetes gyermekágyi időszak, ami után elvileg nincs akadálya annak, hogy a pár újrakezdje a szeretkezést. Megkérdeztük a pszichológust, hogy találhatjuk meg az egyensúlyt az új felállásban.

Mindenképpen fontos, hogy semmit nem kell, és nem is szabad siettetni szülés után: azt a bizonyos 6 hetet mindenképp ki kell várni, hogy a szülés után regenerálódhasson a test, és az sem utolsó szempont, hogy időt hagyjunk magunknak, hogy felvegyük azt az új életritmust, amit az újszülött baba “diktál”.

Mennyit kell várni a szülés utáni szexre?

Ha nem is mondja ki, valószínűleg minden párt foglalkoztat a nagy kérdés, hogy mikortól kerülhet sor újra a terhesség utáni szexuális együttlétekre, erre azonban nem lehet általánosságban válaszolni. Teljesen egyénfüggő, hogy kinél mikor tér vissza a szexuális vágy a szülés után és arra is gondolni kell, hogy van, hogy az apuka nem akar a lovak közé csapni, például azért, mert félti az újdonsült anyát vagy mert meg kell barátkoznia az apás szülésnél látottakkal. Meglepő szám, de igaz, hogy kicsivel a szülés után a pároknak mindössze 10%-a érez fékezhetetlen vágyat arra, hogy újrakezdjék a szexuális életüket, azért pedig nem kell lelkifurdalást érezni, ha mi nem tartozunk közéjük. 

Teljesen természetes, ha az első alkalmat megelőzően a kíváncsiság mellé félelem is társul, ahogy a boldogságot aggodalom is kísérheti mindkét fél részéről. “A nők nemcsak testi változásokon mennek át a babavárás alatt, a szülés, majd a szoptatás alatt, hanem a női szerepkörük is átalakul. Hogy ezeket könnyebben elfogadják és az új helyzetben is megtalálják az egyensúlyt, időre és türelemre van szükség” – mondta a Babaszobának Kovacsics Leila klinikai szakpszichológus, pszichoterapeuta.

Ezekre figyeljetek, hogy könnyebben menjen a szülés utáni szex
Kovacsics Leila pszichológus

(Fotó: Panoráma Poliklinika)

Így segíthetnek az apukák

A pszichológus szerint az apukák sincsenek mindig könnyű helyzetben, nekik is meg kell szokni az új felállásban, hogy az anyuka figyelmének jelentős részét a babának szenteli, ami mindenképpen jelentős változás a korábbiakhoz képest.

Általában 6 hét várakozási időt szoktak javasolni az orvosok, a valóság azonban sokszor más, nem mindig elég ennyi idő a pároknak ahhoz, hogy belerázódjanak a szülőségbe és mellette még a szexuális életüket is egyensúlyban tartsák. Ezzel sincs semmi gond, egymást segítve felül lehet kerekedni a kialakult nehézségen” – öntött tiszta vizet a pohárba Leila, majd néhány hasznos tippel is szolgált. 

1) Az anya tehermentesítése

Sokkal jobban érzi magát a bőrében az anyuka, ha a környezete segítőkészen áll hozzá. Bizonyos feladatokat az apukák is nagyon ügyesen el tudnak látni, be tudják pelenkázni a babát, átvehetik az anyukától a fürdetést, de a háztartási munkákba is bekapcsolódhatnak például úgy, hogy elmosogatnak vagy kiteregetik a frissen mosott ruhát. Ez nemcsak abban segít, hogy az anyuka kevésbé legyen kimerült, hanem a család összekovácsolódásához is sokat hozzátesz.

2) Szeretetteljes kommunikáció

A szakértő szerint sem az apukának, sem a kismama környezetében élőknek nem lenne szabad bűntudatot keltően, sürgetően hozzáállni a kismamához és nagy elvárásokat támasztani vele szemben: “Egyik anyukának sem hozza meg a kedvét az összebújáshoz, ha folyamatosan emlékeztetik arra, hogy milyen régen került sor a legutóbbi együttlétre, vagyis időszerű lenne újrakezdeni a szexuális életet. Türelemmel, kedvességgel sokkal többet lehet elérni!”

3) Elfogadó hozzáállás

Óhatatlan, hogy a női test változik a babavárás és a szülés után, ezt nem mindig könnyű elfogadni az anyukának, az emiatt kialakult önbizalomhiány pedig visszavetheti a szexuális vágyát. Ha az apukától olyan pozitív visszajelzéseket kap, hogy elfogadja és olyannak szereti, amilyen, az sokat hozzátesz ahhoz, hogy ő is megszeresse magát és kellően türelmes legyen magával, amíg a szervezete regenerálódik és visszanyeri régi, vagy legalábbis ahhoz hasonló formáját, fittségét.

Ha egyedül nem megy

A családterápiás szakemberek tapasztalatai alapján a pároknak nehézséget okozhat az a változás, amikor a pár vagy család az új taggal, a csecsemővel együtt átalakul. Ez egy különösen szenzitív szakasz a család minden tagja számára, számos konfliktus forrást hordozhat magában, és többek között a szexualitás is “felület” lehet a problémák megjelenítésére. Ha a szexuális életben bekövetkezett változások állandó konfliktusforrássá válnak a pár tagjai között vagy úgy érzik, hogy nem tudják megbeszélni a problémáikat, érdemes felkeresni egy párterápiás szakembert. Sokszor már egy-két alkalmas konzultáció is segíthet, hogy felülkerekedjenek a problémán.