gyermekágy

depresszió

„Rettegek a babámtól, és nem látom a kiutat” – a szülés utáni depresszió nem hiszti

A szülést követő hetekben a változó hangulat, a túlérzékenység természetes, az anyák háromnegyede megtapasztalja. Tíz anyából egy-kettőnek azonban később sem lesz könnyebb: depresszióba süllyedhet, ami segítség nélkül krónikussá válhat, vagy ritka esetben akár pszichózis léphet fel téveszmékkel, hallucinációkkal. Ezt már minden esetben csak szakszerű segítséggel lehet orvosolni - írja a HáziPatika. A „szedd már össze magad! Most kéne igazán boldognak lenned, hiszen erre vártál!” típusú lózungok csak rontanak a helyzeten.
újszülött

„Az egy durva pillanat volt, amikor egyedül maradtunk az első gyerekkel” – A gyermekágynak nem kell feltétlenül embertelen nehéznek lenni

Nem olyan rég Li Mengyi, a kínai származású, sikeres üzletasszony mesélt arról, hogyan telnek napjai az első hat hétben, amikor egy kínai gyermekágyas segítő támogatja a mindennapokban, míg a teste regenerálódik. Farkas E. Lina az nlc-n utánajárt, hogyan élik meg itthon az édesanyák az első időszakot, és hazai gyermekágyas segítőket kérdezett arról, hogyan lehet ezt az időszakot az édesanyáknak megkönnyíteni.