Teherbeesés

Kiborult az apa felesége szülés utáni 5-5-5 szabályától

Szigorú szabályokat állított fel az anya, de az apa kiborult.
2024. Március 25.
anya, baba
Kép: Getty Images

A 26 éves, kétgyermekes anya a Redditen magyarázta el, hogy egy nagyon konkrét tervet akart követni, miután megszülte második babáját. „Az első és a mostani terhességemnél is világossá tettem a férjemnek, hogy az 5-5-5 szabályt szeretném követni” – írta bejegyzésében. “Úgy tűnt, hogy húzza az időt, de mivel ő jobban akarta a gyerekeket, mint én, beleegyezett.”

Az 5-5-5 szabályt így magyarázza el anya: „Az első öt nap: ágyban. Semmi más, csak bőr-bőr kontaktus a lányommal, szoptatás és pihenés. A következő öt nap: még mindig ágyban, de már ülve, még mindig szoptatva, a babával összebújva, valamint házi feladatot, puzzle-t csinálni a fiammal. Az utolsó öt napban már az ágy körül: pihenés, de könnyű házimunkát végezve, pl. kimosott ruhát hajtogatva, pelenkázva, nem állva dolgozni 30 percnél tovább. Mindeközben még mindig ölelgetni, szoptatni a babát, valamint házi feladatot csinálni a fiammal és pl. színezni vele.”

A férje kezdetben beleegyezett, de amint megszületett a baba, még sem bírta betartani a szabályt.

Egyik nap kiborult és azt mondta az anyának, hogy neki ez túl sok, nem tudja egyedül ezt végigcsinálni.  „Emlékeztettem rá, hogy beleegyezett, és nekem nem sokkal az 5-5-5 lejárta után vissza kell mennem dolgozni” – írta az anya. “A fiunk (5 éves) a baba születése okozta  stressz és az alváshiány miatt elkezdett otthon kiborulni, felajánlottuk neki, hogy átmehet a szomszédba a szüleimhez. Elkészítettünk egy hónapra elegendő fagyasztott ételt, így vacsorára csak annyit kell tennie a férjemnek, hogy bedobja a sütőbe. Van egy kutyánk, akit meg kell etetnie, és el kell vinnie sétálni a gyerekekkel. Könyörgött, hogy segítsek a fiunkkal, aki nem akar nyugton ülni, és segítsek a takarításban (pl. konyhapult letörlése stb.). Én megint nemet mondtam, jogom van pihenni, és nyolc nap múlva segítek majd a ház körül.”

A kommentelők inkább az anya oldalára álltak. Valaki azt írta, hogy az apa olyasmin borult ki, amit az anyának kell majd elvégeznie akkor, amikor már visszatér dolgozni.

Sok kommentelő azt írta, hogy míg az újdonsült anyák feltétlenül megérdemlik, hogy pihenjenek és regenerálódjanak a szülés után, sokan azon aggódtak, hogy a pár fia úgy tűnik, kicsit kimaradt ezekből a tervekből.

„Teljesen megérdemled a pihenést – most szültél, és az elmúlt 9 hónapot azzal töltötted, hogy kihord a babát. Nincs semmi ok arra, hogy a férjed ne segítsen. Továbbá, mivel a szülés előtt kommunikáltál vele, és előre elkészített ételekkel készültél, semmi oka arra, hogy kiboruljon- írta valaki. „De a fiad úgy tűnik, hogy küzd; ez egy nagy változás az életében. Értem én, hogy elviheted a szüleidhez – de gondolj rá úgy, mint egy 5 éves gyerekre – anyu most szült egy babát, és megszabadul tőlem. A fiad 5 évesen nem tudja teljesen felfogni, mi minden történik. A válasz az, hogy elkülditek őt.”

Hozzátették mások: „A férjednek segíteni kell, de neked is gondoskodnod kell arról, hogy a fiad igényei is teljesüljenek. Az anyukáját akarja, nem szabadna elküldeni.”

 

(mother.ly)